Zbourejte svůj dům, vyzvali ministryni kritici demolice na Václaváku

Praha – Před sídlem ministerstva kultury demonstrovalo asi 50 odpůrců proti bourání domu č. 47 na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Na transparentech například vyzývali ministryni kultury Alenu Hanákovou, aby raději zbourala svůj dům. Ministerstvo hraje významnou roli ve sporu o dům, který chce jeho majitel zbourat a postavit na jeho místě nový. Zbourat ten současný umožnil pražský magistrát a později jeho rozhodnutí stvrdil bývalý ministr kultury Jiří Besser. V současné době ale vlastník dům zbořit nemůže. Než totiž skončí přezkumné řízení zadané ministryní kultury, na dům bude nahlíženo jako na památku.

Památkový odbor ministerstva kultury sice před časem rozhodl, že nárožní dům nebude kulturní památkou, ministryně Alena Hanáková ale toto rozhodnutí zpochybnila. Uložila své rozkladové komisi, aby posoudila, zda rozhodnutí nebylo nezákonné. Komise se bude případem zabývat již podruhé. Do té doby, než přezkumné řízení skončí, musí majitel s domem nakládat tak, jako kdyby památkou byl. Vlastníkem objektu je developerská firma Flow East.

Dnešní protest pořádalo sdružení Občanský monitoring. Proti záměru dům z počátku 20. století nahradit rozměrnou novostavbou protestovali někteří odborníci již loni. Upozorňovali na to, že ministr kultury by měl při svém rozhodnutí hájit spíš zájmy státu v oblasti památkové péče než zájmy soukromého investora. Besser totiž potvrdil stanovisko magistrátních památkářů přesto, že ministerský památkový odbor jejich povolení bourat zrušil. Ministerští úředníci tak ale učinili pozdě a Besser měl zato, že majitel domu by stát mohl žalovat za zmařenou investici.

Dům č. 47 byl postaven v roce 1880 v novorenesančním stylu. Přestavěn byl v roce 1920 do své modernistické podoby. Podle záměru firmy Flow East by měl být nahrazen tzv. Květinovým domem s kancelářemi a obchody.