Na Václavském náměstí bude jediný stánek, Praha 1 se bouří

Praha – Rýsuje se válka mezi pražským magistrátem a městskou částí Praha 1 o klobásy na Václavském náměstí. Magistrát chce po Novém roce zrušit všechny stánky s klobásami, tiskem i květinami, které na náměstí dnes jsou, s výjimkou jednoho. Praha 1 však trvá na tom, aby na Václavském náměstí zůstaly alespoň tři stánky s klobásami. Starosta městské části ale uznal, že iniciativa je na straně magistrátu, který bude mít poslední slovo.

Stánky by podle městské radní pro majetek Aleksandry Udženije měly z Václavského náměstí zmizet záhy po Novém roce. Zůstane pouze jeden s občerstvením. Jejich nástupce nechá Praha dosadit až v průběhu roku. „Chystáme výběrové řízení na dodavatele. Zatím není možné říci, kdy budou nové stánky na náměstí umístěny,“ uvedla radní. Zprvu se však nové stánky objeví pouze v horní části náměstí. Na dolní část, která je nyní pěší zónou, se stánkový prodej vrátí až po plánované rekonstrukci.

Praha 1 by uvítala, kdyby se s výměnou stánků nespěchalo. Starosta Oldřich Lomecký tvrdí, že by až do budoucí obnovy náměstí měly zůstat staré stánky. Nedojde-li k tomu, chtěla by městská část, aby do instalace nových stánků zůstaly na Václavském náměstí alespoň tři stánky s klobásami namísto jednoho. „Buřt na Václavské náměstí prostě patří. Rozumné pro budoucnost vzhledem k velikosti náměstí jsou stánky tři,“ řekl starosta. Rada Prahy 1 se po bouřlivé diskusi shodla na tom, že stánek by měl stát v horní a dolní části náměstí a jeden uprostřed na rohu Jindřišské ulice. Lomecký však přiznal, že s rozhodnutím magistrátu nic nenadělá.

Občerstvení na Václavském náměstí
Zdroj: ČT24

Tradiční prodej klobás na Václavském náměstí má ovšem řadu zastánců. Město se už v minulosti pokusilo z bulváru vedoucího od Národního muzea k Můstku stánky odstranit. Záměr ale tehdy vyvolal vlnu protestů a řadu petičních akcí. Praha proto od nápadu upustila.

Podoba nových stánků, které nahradí ty stávající, už je známá. Město ji představilo letos v létě. Stánky budou mít tvar lodě, návrh pro město připravilo studio Cigler Marani Architects.