Areál Belveder marně shání na zimu provozovatele

Klatovy - Lyžařský areál Belveder u Železné Rudy nemá na zimu provozovatele. Vlastníci pozemků se nedohodli na podmínkách s majitelem vleků. Teď čekají, že se areálu ujme stejně jako loni město.

Sportovní klub na Špičáku, který je majitelem vleku na Belvederu, vede spor o provoz areálu s vlastníky pozemků, konkrétně s plzeňskou společností Benoco, už od loňské sezony. Ani letos ale není o budoucnosti střediska zdaleka rozhodnuto. Jestli se letos bude na Belvederu lyžovat, bude záviset s největší pravděpodobností na rozhodnutí zastupitelů Železné Rudy. Město totiž provoz zachránilo už během loňské sezony. Jenže letos už se do něj některým zastupitelům nechce. „Po zimní sezoně 2011–2012 zastupitelstvo Železné Rudy přijalo usnesení, že nechce nadále lyžařský areál Belveder provozovat,“ tlumočí stanovisko zastupitelstva starosta Železné Rudy Michal Šnebergr. 

Sportovní klub proto vypsal výběrové řízení na provozovatele vleků, do kterého se přihlásila společnost Benoco. Ta ale nakonec sama odstoupila. „Začátkem listopadu jsme obdrželi nabídku na zahájení výběrového řízení a my jsme zjistili, že nejsme schopni v tak krátké době zajistit dostatek pracovníků, technologii a další věci, které v areálu chybí,“ vysvětluje spolumajitel společnosti Benoco Jan Krátký.  

Provoz ze strany města vidí sportovní klub jako jediné řešení. Stálého provozovatele prý nemohou sehnat hlavně kvůli krátkodobým nájemním smlouvám s majiteli pozemků. „Nám, jako majiteli vleků, nic nechybí. Máme vleky, máme zasněžovací zařízení, ale chybí nám dlouhodobé nájemní smlouvy s majiteli pozemků,“ říká člen SK Špičák Petr Kepler.  

O tom, zda se nakonec provozu střediska na Belvederu znovu ujme město, rozhodnou zastupitelé příští týden.

Reportáž Zdeňka Minaříka (zdroj: ČT24)