Liberecká MHD bude nejdražší v Česku

Liberec – Za svezení tramvají nebo městským autobusem zaplatí lidé v Liberci více. Zdraží jednotlivé jízdné, které bude stát 20 korun místo stávajících 18, ale i předplatní kupony. Jejich cena bude nadále až o patnáct procent vyšší a budou nejdražší v republice.

Zásadní změna v tarifu liberecké městské hromadné dopravy se dotkne především nejvěrnějších zákazníků dopravního podniku, kteří si kupují časové jízdenky. Jejich cena se zvýší o patnáct procent. „Nejpoužívanější jízdné u našich cestujících je třicetidenní. To se zvedá z 500 korun na 580 korun,“ řekla mluvčí dopravního podniku Martina Poršová. Předplatní kupon tak bude o 30 korun dražší než v Praze, která přitom má neporovnatelně větší provozy MHD. Jednoduché jízdné potom zdraží na 20 korun, Liberec tak bude spolu s Brnem druhou nejdražší základní (resp. nejlevnější) papírovou jízdenku po Praze.

Vedení města, které dopravnímu podniku povolilo zdražit jízdné, jde o důsledek drahé nafty a plánovaného zvýšení DPH. Podle primátorského náměstka Lukáše Martina nehrozí odliv cestujících, protože pohonné hmoty zdražují i jejich autům. Opozice je ale přesvědčena, že ani jedno není důvod k tomu, aby se tramvají po Liberci jezdilo dráž než metrem po Praze. Podle zastupitelů Liberečtí doplatí na nevýhodné smlouvy, které měl v minulosti uzavírat s dalšími firmami.

Dražší MHD bude mít i Jablonec nad Nisou, který má s Libercem společný dopravní podnik. Za jízdenku zaplatí cestující místo dnešních 16 korun hned 18. Jízdné ve městě s necelými 50 tisíci obyvateli, autobusovým provozem a jednou tramvajovou linkou tak bude stejně drahé jako třeba ve více než ve skoro čtyřikrát větší Plzni, kde kromě autobusů a tramvají jezdí i trolejbusy.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)