Policie chytla dva penězokazy, jeden spáchal sebevraždu

Pardubice - Jeden z největších případů padělání peněz se podařilo odhalit pardubickým kriminalistům. Zadrželi dva muže, kteří měli doma na počítači vyrábět mimořádně zdařilé falešné tisícikoruny. Do oběhu peníze posílali od srpna letošního roku především v Pardubickém a Středočeském kraji. Jeden z mužů spáchal v cele předběžného zadržení sebevraždu. Druhému padělateli hrozí až osm let vězení.

Policisté z odboru hospodářské kriminality objevili při domovní prohlídce u jednoho z podezřelých desítky bankovek, padělky byly velice kvalitní, včetně ochranných prvků. „Pachatelé se snažili napodobit vodoznak, stříbrný ochranný proužek a opticky proměnlivou barvu,“ popsal vrchní komisař Petr Konvalina.

Krátce poté, co oba zadržené muže obvinili, jeden z nich spáchal v cele předběžného zadržení sebevraždu. „Tuto nešťastnou událost inspekce prověřuje, přesto vyšetřování dále pokračuje a mohou padnout i další obvinění,“ uvedla policejní mluvčí Jitka Vavřinová.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Kriminalisté při domovních prohlídkách objevili i počítače a další techniku, se kterou padělatelé pracovali. Bankovky jsou natolik zdařilé, že si někteří obchodníci falešných znaků nevšimli. Až na pár tisícikorun, které se dostaly do oběhu, se kriminalistům podařilo zajistit všechny padělky. „Z našeho pohledu to hodnotíme jako úspěch, protože takový případ se opravdu stává jednou za čas,“ konstatoval David Kakrda z odboru hospodářské kriminality.