Vánoce přicházejí… na Veselý kopec

Pardubice - Do Štědrého dne zbývají dva týdny, na Veselém kopci u Hlinska si ale staročeské Vánoce připomněli už teď. V roubenkách na návštěvníky čekaly ukázky tradičních lidových zvyků z dob našich prababiček. Ani silný mráz neodradil zájemce od návštěvy předvánočního jarmarku. Na poslední akci letošní sezony tak dnes přijelo více než čtyři tisíce lidí.

Jako na přelomu devatenáctého a dvacátého století si připadal každý, kdo v mrazivém počasí vstoupil do vytopeného statku z Mokré Lhoty. S průvodkyní si tu lidé připomněli Štěpánskou koledu. „V jednotlivých chaloupkách jsou upraveny expozice tak, abychom návštěvníkům přiblížili, jakým způsobem naši předci oslavovali zimní svátky,“ vysvětluje vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. 

Ukázky řemesel patří k tradici předvánočního jarmarku. Zvuky kovářského kladiva jen o pár domků dál střídá ruční výroba skleněných ozdob. „Je to lepidlo zahuštěné tímto práškem. Vymyslíme nějaký dekor, namalujeme ho na skleněnou ozdobu a tím práškem ho posypeme,“ popisuje princip zdobení vánočních ozdob malířka Andrea Mudruňková. 

Stejnou radost můžou udělat i perníkové symboly Vánoc. Vyrábějí se ručně s pomocí dřevěných forem. „Těsto se natlačí do forem a obtiskne se. V těstu je med, skořice a mouka. Ty perníky ale jsou spíše pro ozdobu,“ předvádí postup perníkář Aleš Vostřez. 

Předvánočním jarmarkem se Veselý kopec rozloučil s letošní sezonou. Během ní sem zavítalo na sedmdesát tisíc lidí. Právem je tak skanzen nejnavštěvovanější památkou Pardubického kraje. V příštím roce bude první akcí na Veselém kopci tradiční Masopust, který se uskuteční 12. ledna.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)