Brno bude mít více varií, méně „tétrojek“

Brno – Více rekonstruovaných tramvají typu Vario bude od příštího roku jezdit brněnskými ulicemi. Ubude naopak starých vozidel typů T3 a také jejich kloubové varianty K2, ze kterých varia vzniknou. Městský dopravní podnik chce příští rok rekonstruovat osm tramvají, firmě Pragoimex za ně zaplatí 153 milionů korun, uvedla mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Škrancová.

Vozidla typu Vario, která jezdí v několika českých městech a Brno je poprvé poznalo v roce 2006, využijí z původních tramvají jenom několik prvků. Nová je vozová skříň, která je částečně nízkopodlažní, i elektrická výzbroj. V příštím roce takto vzniknou z šesti starých vozidel Tatra T3 nové tramvaje Vario LFR a z článkových tramvají Tatra K2 vozy Vario LF2R

Rekonstrukce starých „tétrojek“ na vozy Vario probíhají v Brně průběžně, v příštím roce by jich tak mělo být již 30. „Letos přibyly čtyři článkové,“ doplnila mluvčí Škrancová.

Kromě rekonstruovaných tramvají nakoupí dopravní podnik v příštím roce také trolejbusy, které by měly jezdit především do univerzitního kampusu v Bohunicích. Mělo by se jednat o článková vozidla. Trolejbusy nakupovala firma i letos, jednalo se o ojetá vozidla Škoda 21Tr, která vyřadil královéhradecký dopravní podnik.