Břeclavský „dům hrůzy“ padne za nový terminál

Břeclav – Bývalá železniční poliklinika u břeclavského nádraží bude pravděpodobně stržena. Počítá s tím radnice, která chce opuštěnou budovu vyhledávanou dnes bezdomovci a zloději kovů odkoupit a prostor po ní potom revitalizovat v rámci stavby nového terminálu veřejné dopravy u nádraží. Transakci by ale ještě mohlo zastavit městské zastupitelstvo, České dráhy chtějí od města za starou budovu 1 280 000 korun.

Někdejší břeclavské zdravotní středisko, které patří ČD, nefunguje pět let. Za tu dobu stihli bezdomovci a sběrači kovů udělat z budovy ruinu. „Při kontrolách jsme tady napočítali kolem tří desítek lidí, již se tady pravidelně zdržují. Někteří tu přebývají jen přes noc, někteří i ve dne, další už jsme přistihli při krádeži. Ta budova už je zbavena všeho kovového,“ popsal zástupce velitele břeclavských strážníků Zdeněk Novák.

O největší přístřešek břeclavští lidé bez domova možná brzy přijdou. Město chce budovu odkoupit a strhnout. „Je to v centru města, v sousedství bude realizována velká investice do nového přestupního terminálu, která bude končit v roce 2014. Chtěli bychom mít do té doby celou tuto část upravenou,“ vysvětlil místostarosta Břeclavi Luboš Krátký (ODS). Třicítka bezdomovců se proto bude muset přesunout do některého z městských center charity.  

Reportáž Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)

Vedení města už o odkupu jedná s dráhami. „Už nám došla nabídka na odkup za 1 280 000 korun, kterou budeme projednávat na příštím zastupitelstvu,“ dodal Krátký s tím, že demolice by mohla proběhnout do půl roku od odkupu.

Terminál usnadní přestup mezi vlaky a autobusy 

Výstavba nového přestupního terminálu udělá v příštím roce hluboký zářez do městského rozpočtu. Město bude na výstavbu terminálu doplácet 22,5 milionu korun. Zbytek z celkové ceny 110 milionů pokryjí dotace. 

Terminál bude stát hned vedle vlakového nádraží. Blízko sebe tak budou zastavovat vlaky i autobusy, v místě vznikne kruhová křižovatka a ze současného autobusového nádraží se zřejmě stane záchytné parkoviště.