Stovky lidí protestovaly proti rušení lůžek v Mariánských Lázních

Mariánské Lázně (Chebsko) - Asi tři sta lidí protestovalo před radnicí v Mariánských Lázních proti téměř jistému ukončení provozu akutní lůžkové péče v místní nemocnici. Ukončit provoz chtějí zdravotní pojišťovny. Vedení města, které má v původně městské nemocnici menšinový podíl, se záměrem nesouhlasí a chce s pojišťovnami ještě jednat. Demonstranti požadovali, aby byla v případě neúspěchu jednání alespoň maximálně zachována ambulantní péče, nejlépe 24hodinová.

Zaměstnanci nemocnice, ale i obyvatelé města vedení města vyčítali, že většinový podíl v nemocnici před čtyřmi lety prodalo. Tehdy podíl získal Roman Šmucler. Sice naplánoval stavbu nového pavilonu a do nemocnice investoval, ale kvůli nejisté situaci ve vztahu ke zdravotním pojišťovnám nakonec svůj podíl prodal. Nyní patří společnosti Západní zdravotní s.r.o.

Ačkoli pojišťovny nabídly zachování ambulancí, podle lékaře nemocnice Zdeňka Sosnovského bude konec akutních lůžek i koncem ambulantní péče. „O víkendu se zde ošetří na 50 pacientů a přes týden po skončení ambulancí okolo 14. Naše nemocnice zajišťuje akutní péči pro region mezi Borem u Tachova, Salajnou a Toužimí. Když končila nemocnice v Plané u Mariánských Lázní, převzala naše nemocnice i péči o většinu Tachovska,“ uvedl Sosnovský na shromáždění.

Starosta Zdeněk Král (ODS) lidem před radnicí slíbil, že bude proti rozhodnutí VZP protestovat a objednal se na jednání s oblastní ředitelkou pojišťovny. Zároveň odmítl, že by prodej nemocnice byl příčinou její současné situace. „Tento stav nenastal privatizací, ale tím, že se VZP rozhodla zrušit 6 000 akutních lůžek,“ uvedl.

Podle VZP ale i bez akutních lůžek v Mariánských Lázních bude v regionu zachovaná zdravotní péče. Část jí totiž už slíbila v případě potřeby převzít nemocnice v Chebu nebo Karlových Varech.