Plzni hrozí pokuta kvůli rekonstrukci stadionu

Plzeň – Půlmilionovou pokutu udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Plzni kvůli zakázce na rekonstrukci fotbalového stadionu ve Štruncových sadech. Rozhodnutí úřadu zatím není pravomocné, město proti němu může podat rozklad. Magistrát podle ÚOHS pochybil, když ze soutěže vyřadil některé uchazeče, kteří chtěli využít subdodavatele.

Využít subdodavatele, který nahradí uchazeče v oblasti, pro kterou sám nemá kvalifikaci, umožňuje firmám zákon o veřejných zakázkách. Stejně tak mohou uchazeči, kteří se hlásí ve sdružení, prokazovat kvalifikaci společně. Podle antimonopolního úřadu to ale v případě tendru na rekonstrukci plzeňského fotbalového stadionu neplatilo. „V případě šetřené zakázky byli dodavatelé nucení k tomu, aby splnění kvalifikace prokázali pomocí jedné účetní závěrky. Dodavatelé tedy neměli možnost prokázat kvalifikaci společně v rámci společné nabídky nebo společně se subdodavatelem,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Antimonopolní úřad je přesvědčen, že vyřazení firem, které chtěly využít služeb subdodavatelů, resp. zúčastnit se tendru ve sdružení, mohlo podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Za porušení zákona o veřejných zakázkách proto udělil ÚOHS Plzni půlmilionovou pokutu, proti které může město podat rozklad.

Přestavba městského fotbalového stadionu ve Štruncových sadech v Plzni trvala po většinu roku 2011. Stála 360 milionů korun. Vznikly nové tribuny ve východní, severní a jižní části, zmizel atletický ovál a hřiště se posunulo o 18 metrů k hlavní tribuně. Stadion, na kterém hrává prvoligový klub FC Viktoria Plzeň, má nyní kapacitu téměř 13 tisíc míst k sezení.