V Jičíně byla ukradena busta skladatele Foerstera

Jičín - Zloději v Jičíně ukradli padesát let starou bustu významného českého hudebního skladatele Josefa Bohuslava Foerstera. Pachatele zatím policie nevypátrala. Lze ovšem předpokládat, že busta skončila ve sběrných surovinách. Že by se na místo nevrátila alespoň kopie, si lidé v Jičíně nechtějí připustit.

Jediné, co po umělěckém díle zbylo, je pískovcový podstavec. Jičínská radnice má k dispozici jen několik fotek Foersterovy busty, které by mohly posloužit jako podklad pro výrobu její věrné kopie. Město se proto pokouší najít bývalý ateliér autora busty, sochaře Josefa Bílka, zdali tam nezůstal třeba její sádrový odlitek

Skadatel, pedagog, spisovatel a hudební kritik Josef Bohuslav Foerster (1859–1951) se sice narodil v Praze, kde také studoval, jeho vztah k Jičínsku byl ale nesporný. V roce 1923 byla přímo v Jičíně uvedena jedna z jeho oper. Navíc z nedaleké vesnice Osenice pocházela celá Foersterova rodina.

Podobný problém řešila loni také nedaleká Ostroměř, kde byla ukradena bronzová busta spisovatele Eduarda Štorcha. Její kopie už je vyrobena z plastu.

Řešení pro podobné situace se začíná rodit ve Střední kamenické a sochařské škole v Hořicích, která si pořídila skener, jenž umí dokonale archivovat tvary nejrůznějších uměleckých předmětů. Díky němu pak lze vytvořit téměř věrné kopie. Podle ředitele školy Josefa Moravce by v budoucnu mohla mít státní správa tento přístroj k dispozici.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)