Na Vyšehradském hřbitově se tajně prodávaly hroby osobností

Praha - Za bývalého vedení Správy pražských hřbitovů potají kupovali hroby se známými osobnostmi na Vyšehradě lidé, kteří měli blízko k vedení města. Některé pak dále nabízeli k prodeji. Informoval o tom ČRo 1 - Radiožurnál. Náměstek pražského primátora Ivan Kabický (ODS) uvedl, že v současné době takové transakce nejsou možné. Obchody, které se uskutečnily, však už není možné zrušit.

Radiožurnál připomněl, že pro běžné lidi je nemožné koupit od hřbitovní správy hrob na Vyšehradě, výjimečně se to povede pozůstalým po významných lidech. Správa však před rokem prodala například hrob malíře Cypriána Majerníka se sochou od Karla Lidického za 38 tisíc korun, novým majitelem je bývalý člen představenstva fotbalové Slavie Tomáš Rosen.

Prodán byl i hrob profesora Karlovy univerzity Filipa Počty a řada dalších. Podle Radiožurnálu hroby kupovala skupina lidí za 20 tisíc až 30 tisíc korun, jejich tržní cena je ale několikanásobně vyšší. Některé z nich byly vzápětí nabídnuty na portálu Pohřeb.cz.

Podle Bedřicha Bedrlíka, který tehdy správu hřbitovů řídil, se měly prodeje uskutečňovat na příkaz magistrátu. „Té garnitury, která loni odešla. Za mého fungování se to stalo ve dvou, ve třech případech, jinak ne,“ uvedl. Naznačil, že k prodejům byl nucen nadřízenými. Bývalý pražský radní Petr Dolínek (ČSSD), který měl oblast pohřebnictví na starosti, ale v této souvislosti jakýkoliv zásah magistrátu odmítl. „Magistrát může správě hřbitovů zasahovat do jmenování ředitele a do rozpočtu, ale to je všechno,“ uvedl. Účast magistrátu odmítají i lidé, kterým byly hroby prodány. „Já si neumím představit, že by to bylo na jakýkoliv příkaz magistrátu, protože z magistrátu neznám vůbec nikoho,“ zdůraznil podnikatel Tomáš Rosen.

Podle náměstka Kabického se na Vyšehradě nesmějí pronajímat žádné hroby do doby, než se tam dokončí digitalizace všech míst. Nový ředitel správy hřbitovů Martin Červený uvedl, že zvrátit předešlé prodeje ale už není možné. „Tam byly uzavřeny smluvní vztahy, do kterých již nemáme možnost zasahovat,“ uvedl.