V areálu bývalých mrazíren v Mochově hořelo, příčinou byla nedbalost

Mochov (u Prahy) - V Mochově u Prahy v areálu bývalých mrazíren hořela hala. Objekt byl prázdný. Vyhlášen byl třetí, tedy nejvyšší poplachový stupeň. Dva lidé se nadýchali zplodin, jeden z nich byl na místě ošetřen. V současnosti probíhá dohašování. Škoda je podle předběžných informací vyčíslena na 4,9 milionu korun. Příčinou byla nedbalost. Při rozebírání konstrukce prázdného objektu byly porušeny požární předpisy, uvedla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Požár haly o rozměrech 50 x 100 metrů byl hlášen před půl desátou dopolední, v půl jedné se jej hasičům podařilo dostat pod kontrolu. Podle Kostkové se vznítila střecha a polystyrenové obložení budovy. Část střechy se probořila. U ohně zasahovalo sedm profesionálních a několik dobrovolných jednotek.

Podle prvotních informací hasičů měli dva lidé zdravotní potíže. Mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková ale uvedla, že záchranáři na místě ošetřili jen jednoho muže, který se nadýchal kouře. Poté ho převezli do brandýské nemocnice. Podle Kostkové je možné, že druhý člověk nepotřeboval péči zdravotníků. Ošetření potřeboval i jeden ze zasahujících hasičů, který se lehce popálil na ruce. „Na žádost velitele zásahu hasičského záchranného sboru po dobu hašení na místě ještě zůstává jeden náš sanitní vůz,“ dodala Janečková.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Na místo přijeli i experti z chemické laboratoře v Kamenici, aby měřili kvalitu ovzduší. Zvýšené hodnoty škodlivin ale nezjistili. Hasiči museli přivolat i cestáře, aby posypali zledovatělé silnice v okolí požáru. Rozsáhlý požár likvidovali hasiči v areálu mochovských mrazíren také před dvěma lety, kdy se vznítila bývalá výrobní hala.

Požár v Mochově
Zdroj: ČT24/Helmut Mikus