Náhradu za Baťův znárodněný majetek příbuzní nedostanou

Zlín - Ústavní soud udělal definitivní tečku za snahou potomků Jana Antonína Bati o miliardovou náhradu za znárodněný majetek zlínského obuvnického gigantu. Kvůli chybějícím dokladům bylo řízení definitivně zastaveno.

Baťův průmyslový kolos před 75 lety válcoval celou Evropu. O Zlínu uznale mluvil celý svět. Po válce český stát vše znárodnil a Baťovy vyhnal do exilu.

V roce 2007 bylo jméno Jana Antonína Bati morálně i soudně očištěno od poválečného obvinění z kolaborace s nacisty, jeho potomci v Brazílii se ale po českém státu domáhali náhrady za znárodněný majetek v hodnotě asi 5 miliard dolarů. Patřily do něj továrny, mrakodrap ale i zámek.

Benešovy dekrety vyplacení náhrady připouštěly, stát k tomu ale nikdy nepřistoupil. Vnučka Dolores s žádostí o přezkoumání případu neuspěla u soudů obecných, teď ani u soudu Ústavního. „Proti tomuto rozhodnutí není odvolání. V rámci České republiky bylo celé řízení tímto skončeno,“ uvedla Jana Pelcová, mluvčí Ústavního soudu. „Pro ně to nikdy definitiva nebude, i přes rozhodnutí soudu,“ uvedla Dana Lipovská, přítelkyně Dolores Baťové.

Potomci Jana Antonína Bati žijí ve vnitrozemí Brazílie, přesunuli se tam po sporech o majetek uvnitř rodiny. Do Česka jezdí jednou za rok. Už v minulosti však tvrdili, že by část vysouzených náhrad investovali znovu ve Zlíně. Teď budou zvažovat stížnost u Mezinárodního soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)