Lyžařská střediska čekají první víkendový nápor v sezoně

Praha - Tuzemská horská střediska očekávají první velký víkendový nápor v sezoně. Lyžaře lákají na místy až metr sněhu na sjezdovkách a desítky kilometrů běžeckých tras. Na většině míst se vleky a lanovky rozjely včera, další se přidávají dnes. Horská služba dnes spouští nové jednotné telefonní číslo 1210. Slibuje si od něj zjednodušení komunikace s lidmi a urychlení jejich záchrany. Přímé spojení s dispečinkem ale nebude zadarmo.

Dobré sněhové podmínky hlásí Krkonoše, Krušné, Orlické nebo Jizerské hory. V Libereckém kraji jsou v provozu alespoň částečně všechna střediska. Necelý metr sněhu na sjezdovkách hlásí také na jihu Čech - v areálu na šumavském Špičáku. Šumava ale láká především běžkaře.

Pro běžkaře se na Šumavě chystá celkem 600 kilometrů upravených tras v čele s tou nejatraktivnější - šumavskou magistrálou. Podle náměstka ředitele NP Šumava Tomáše Faita prochází těmi běžecky nejzajímavějšími profily - jak terénními, tak přírodními. A i letos je přístupná zdarma.

Na horách začíná zimní sezóna (zdroj: ČT24)

Už od pátku je v provozu také většina sjezdovek na Vysočině. Ani tady není díky mrazivému počasí o technický sníh nouze. „Současně jsou teploty i pod bodem mrazu, takže ty podmínky jsou úplně ideální,“ říká provozovatel Skiareálu Šacberk v Jihlavě.

Horské středisko
Zdroj: ČT24
Vydáno pod