Běhání na pásu už není nudou

Brno – V teple fitcentra a zároveň na ulici velkoměsta nebo v lůně přírody – brněnští studenti zpříjemňují cvičení těm, kdo propadli běhání na pásu. Reálná videa mají pohyb v terénu věrně napodobit. Nápad pochází z podnikatelského inkubátoru při tamním Vysokém učení technickém.

Každé z videí vzniká přímo v terénu v běhu za pomoci speciálního zařízení, které tlumí otřesy. Kameraman už takto naběhal možná stovky kilometrů. Spoluzakladatel a kameraman Jan Klodner říká, že trénink, než se podařilo točit kvalitní videa, trval zhruba půl roku. Proběhnout se při jedné návštěvě posilovny po Karlově mostě, pod Karlštejnem nebo kolem sebe nechat ubíhat Adršpašské skály je novinka, která má zpříjemnit čas na běžeckém pásu.

„My jsme jednou byli v posilovně a běhali jsme proti zdi, tak nám to přišlo jako strašná nuda a začali jsme přemýšlet, z počátečního nápadu tak vznikl celý ten projekt,“ říká spoluzakladatel David Klodner. Kromě desítky míst v České republice je možné si virtuálně zaběhat i v zahraničí, třeba v Paříži přímo kolem Eiffelovy věže. Prozatím si lidé mohou na obrazovkách vybrat z dvaceti různých prostředí, postupně ale přibývají další a vzdálenější destinace.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Videa mají brzy umět synchronizaci rychlosti a zvukový doprovod. Čerstvý vzduch a slunce ale nic nenahradí a odpůrce posiloven nejspíš ani reálné záběry pod střechu nedostanou.