Třeboň vrátí evropskou dotaci na čistírnu odpadních vod

Třeboň - Stoosmdesátimilionového problému se zbavila třeboňská radnice. Jednalo se o dotaci na čistírnu odpadních vod. Město ji vystavělo za evropské peníze. Poté ale stát po dohodě s unií změnil podmínky dotace a podle nich Třeboň prostavěla částku neoprávněně. V případě kontroly by musela devadesát milionů vrátit a s pokutou by zaplatila dvakrát tolik. Ministerstvo životního prostředí a vedení města nakonec dospěly k řešení - dotaci Třeboň vrátí, třicet milionů dostane ze Státního fondu životního prostředí a zbytek zaplatí z výhodné půjčky.

Radnici teď čeká desetileté splácení půjčky 54 milionů. „Tato částka je pro město reálná,“ řekl starosta Třeboně Jiří Houdek (KDU-ČSL). Vrácením evropských peněz se město zároveň vyvázalo i z povinného finančního modelu, podle kterého mělo obyvatelům zvyšovat vodné a stočné. S evropskou dotací by už letos zaplatili za kubík vody o šest korun víc, nyní se ale ceny měnit nebudou.

Změna podmínek evropských dotací na čistírny odpadních vod zaskočila před rokem přes čtyřicet obcí a měst. Jen Třeboň ale už dotaci dostala a prostavěla. „Byl to výjimečný případ. Nicméně ministerstvo životního prostředí zřídilo pracovní skupinu s názvem Voda, která měla prověřit všechny obdobné případy tak, aby se podobné problémy neopakovaly,“ potvrdil mluvčí úřadu Matyáš Vitík.

Vratnou část dotace z národních zdrojů bude Třeboň splácet z výnosů čistírny. Proto splátky nezatíží ani rozpočet města, ani peněženky jeho obyvatel.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)