Stavbu slavného ještědského hotelu umožnil ničivý požár

Liberec – Horský hotel na vrcholu Ještědu patří k nejoceňovanějším stavbám 20. století v Česku. Jeho vzniku však předcházelo neštěstí – 31. ledna 1963 vyhořela horská chata, která vrchol Ještědu zdobila před známým vysílačem. Budova chytila při nepovedeném rozmrazování potrubí.

Původní podobu Ještědu zná většina Liberečanů už jen ze starých fotografií. Stále ale ve městě žijí i ti, kteří požár osobně zažili. Ve chvíli, kdy ze staré chaty začaly šlehat plameny, jel lanovkou nahoru pracovník Správy dálkových telekomunikačních spojů Ladislav Tomas se svým kolegou. I tehdy byl na vrcholu hory i vysílač, na kterém měli mít osudného večera službu. Už na lanovce jim bylo jasné, že chata shoří a pokud něco neudělají, bude zničen i vysílač. „Řekli jsme: Tak tam vlezeme a zkusíme to,“ vzpomněl Ladislav Tomas na dramatické chvíle po 50 letech. Zachránit části vysílače z hořící chaty jim pomohli i učitelé z lyžařského kurzu, kteří na Ještědu tehdy přebývali – a přišli tak o své věci, které zůstaly v plamenech.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Stará chata na Ještědu na konci ledna třiašedesátého roku zanikla, zůstaly z ní jen obvodové zdi. Pro telekomunikace však nasazení jejich zaměstnanců i dobrovolníků znamenalo alespoň částečnou úlevu – už několik týdnů po požáru mohli se zachráněnou technikou začít vysílat z provizorní budky. „Liberec byl nějakou dobu z většiny odříznutý od televizního signálu. To bylo v té době dost důležité,“ řekl Ladislav Tomas, kteří za své nasazení dostal tisícikorunovou odměnu.

Provizorní budku i vyhořelou starou budovu potom nahradil horský hotel od Karla Hubáčka, který pojetím i provedením v tehdejším Československu neměl obdoby. Avšak ani jeho poslední historie není příliš slavná. Ačkoli patří mezi národní kulturní památky a byl vyhlášen stavbou století, chátrá a cena rekonstrukce je odhadována na stovky milionů korun.