Vznik karosářského muzea ohrožují kaverny pod jeho budovou

Vysoké Mýto (Orlickoústecko) – Rekonstrukce zchátralého areálu bývalého soudu a vězení v centru Vysokého Mýta zdržel objev nestabilních prostor v podzemí. V rekonstruovaných budovách má vzniknout muzeum vysokomýtské firmy Sodomka, ale nyní městu hrozí, že kvůli zdržení přijde o evropskou dotaci. Nedostane-li ji, muzeum, o které Vysokomýtští bojují už řadu let, opět nevznikne.

Za krásnou fasádou staré soudní budovy na vysokomýtském náměstí se skrývá ruina, která by se ale měla proměnit v Muzeum českého karosářství. Regionální muzeum jím chce vzdát hold slavné mýtské karosářské firmě Sodomka a vystavit své sbírky vozidel, jejichž vzhled vytvořila právě místní továrna.

Plány, pro které nakonec vedení muzea strhlo i radnici, ale mohou skončit neúspěšně. Opravy bývalého soudu a vězení totiž zdržel objev podzemních kaveren. „Pravděpodobně se jedná o zřícené klenby bývalých stropů,“ upřesnil místostarosta František Jiraský. I když už město vypsalo výběrové řízení na dodavatele víceprací, už nestihne stavbu dokončit v termínu. Je proto ohrožena přislíbená evropská dotace, což by znamenalo, že karosářské muzeum v někdejším soudu nebude.

Zástupci vysokomýtského muzea jsou přesvědčeni, že jde o chybu radnice. „S takovými věcmi se mělo počítat a měla na to být dostatečná časová rezerva,“ hněval se ředitel muzea Jiří Junek.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Vedení města odmítá, že by něco zanedbalo, a chce ještě situaci zachránit žádostí o posunutí termínu dokončení na září příštího roku. To není vyloučeno. „Žádost projedná výbor Regionální rady. Vzhledem k tomu, že v projektu nevidíme žádná jiná rizika, je možné, že město se svou žádostí uspěje,“ řekla mluvčí Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod Eva Jouklová. Pokud však rada vysokomýtskou žádost zamítne, karosářské muzeum nebude. Město sice zaplatí dokončení opravy soudu, ale budova pak poslouží jiným účelům. „V přízemí objektu soudu by bylo informační centrum a zbytek budovy by obsadila městská galerie,“ řekl místostarosta Jiraský.

Dopadne-li rekonstrukce soudu tak, bude mít Sodomka nadále menší expozici v městském muzeu. Jeho vedení ale už dalo najevo, že se bude i nadále snažit o vytvoření nového karosářského muzea. „Historie firmy Sodomka nezapadne a ani zapadnout nemůže,“ slíbil ředitel vysokomýtského muzea.