Testování HIV zdarma? V Brně už ne

Brno – Lidé v Brně a okolí přišli o jedinou možnost, jak si bezplatně nechat vyšetřit krev na přítomnost viru HIV. Laboratoř, která ve spolupráci s nadačním fondem Dům světla testy zdarma prováděla, na to letos nemá peníze. Zájem o testování tak za poslední měsíc rapidně klesl.

Jedná se o bezplatné a anonymní testování. Do 21. prosince ho prováděla laboratoř v Bratislavské ulici. Testy byly placené z dotace ministerstva zdravotnictví, kterou dům Světla dostal. O tuto dotaci zažádal dům i pro příští rok. Dotace je sice schválená, ale zatím není jasné, v jaké výši a kdy dorazí na účet. Do té doby se v Brně bude testovat již jen za poplatek. 

V Brně v tuto chvíli existují 3 laboratoře na testování viru HIV. Nejrychlejší a nejdražší testy jsou v nemocnici v Bohunicích, kde se člověk dozví výsledek do dvou hodin za 670 korun.

Miroslav Hlavatý, ředitel Domu světla:

„Testování na HIV má své zákonitosti, které ukládají poradenství před každým odběrem. To znamená, že kdokoli přijde a požádá o test na HIV, musí podstoupit rozhovor s odborným poradcem. Tam se klade důraz na doložení doby minimálně dvou měsíců od rizikového chování. Na výsledek testu se čeká týden.“

Nechráněný sex – to je podle odborníků nejčastější způsob, jak se lidé nakazí. Podle průzkumů přitom každý třetí Čech nepoužívá při náhodném sexu kondom. K lehkovážnému chování příspívá i to, že čtyři z pěti Čechů AIDS nepovažují za hrozbu.

Více než stovka lidí se nakazila při užívání drog z použitých jehel a stříkaček. Celkem 14 osob se v minulosti infikovalo při transfuzi krve. Takový případ se ale více než 25 let v České republice neobjevil. S virem HIV se narodily také čtyři děti, přenesl se na ně v těle matky. Virus je prokázaný ve výrazném množství případů více u mužů než u žen. Nejohroženější skupinou pak jsou homosexuálové či bisexuálové – tvoří zhruba dvě třetiny z infikovaných.

Testování HIV zdarma? Vstup Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

AIDS poradna ČSAP a testování na HIV v Brně

  • Kontaktní osoba MUDr. Martin Peťko (telefon: 545 215 719)
  • Laboratoř RNDr. Zdeněk Čecháček, Bratislavská 2, Brno
  • Po–Pá 9:00–12:00

Mezi nemocnými jsou přitom lidé napříč společností. „Rozhodně se to nevymezuje na lidi takzvaně na okraji společnosti,“ potvrdil lékař infekčního oddělení FN Bulovka David Jilich.

V Česku je podle oficiálních statistik za rok 2012 bezmála 1 800 lidí nakažených HIV, z toho u 348 se rozvinulo AIDS. Podle odhadů je ale počet nakažených dvakrát až třikrát vyšší. Vysoké procento „anonymních“ přenašečů způsobuje právě nevědomost o vlastní nákaze či ostych svěřit se lékařům.

Výskyt HIV v České republice (březen 2012)
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Informace o problematice je možné získat webu ČSAP nebo na bezplatné telefonní lince 800 800 900. Zájemci mohou přispět i na konto ČSAP s číslem 51-664650217/0100 či dárcovskou textovou zprávou ve tvaru „DMS AIDSPOMOC“ na číslo 87777. Cena zprávy je 30 korun, na boj s AIDS z toho poputuje 27 korun.