Zchátralé lázně proslavené minerálkou Idou by mohly znovu ožít

Náchod - Náchod chce získat a obnovit bývalé lázně v nedaleké Bělovsi, které proslavila třeba minerální voda Ida. Sedmnáct let už nefungují a většina staveb tam chátrá. Paradoxně jen pár kilometrů odtud, za polskou hranicí, naopak lázeňství vzkvétá.

Už před pěti lety odhadovali majitelé nutné opravy na 100 milionů korun. Záchranu lázní slibuje radnice lidem už 17 let. Nejvýnosnější část – prameny a stáčírnu, která ročně produkovala 45 milionů litrů minerálky, ale zřejmě nezíská. „Majitelé chtějí stáčírnu rozjet sami a z hlediska lázeňství je nová nabídka – od prodeje po určitou spolupráci mezi městem a stávajícími vlastníky,“ uvedl Tomáš Šubert (Patrioti Náchod), místostarosta Náchoda.

Lázně Kudowa Zdrój v Polsku
Zdroj: ČT24

Přesto budou radní o nabídce uvažovat. Inspirovali se doslova za kopcem v Polsku. Kudowa Zdrój je pro Poláky to, co pro Čechy Karlovy Vary. Upravené kolonády, fungující obchody, plno návštěvníků i v zimní sezoně.  Voda je tu přitom stejná jako v Náchodě. Sem za ní ale každý rok přijede přes půl milionu lidí. „V dnešní době už je docela velké procento lidí, kteří přijedou třeba jen na víkend, objednají si komerční služby a prostě si za to zaplatí,“ uvedl Jacek Kowalczyk, radnice Kudowa Zdrój.

Takových lázeňských měst je na polské straně v okolí celkem pět. V Česku, jen pár kilometrů odtud, ani jediné. Na příčině se všichni shodnou – nepovedená privatizace, a pak léta soudních sporů. Náchod je tak teď paradoxně jediným lázeňským městem v Česku, které vlastně žádné lázně nemá.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)