Zima ještě nekončí, z peněz na údržbu silnic ale mnoho nezbývá

Plzeň – Přes oteplení v posledních dnech zůstává sníh i v nižších polohách. Vůbec se to nelíbí silničářům, kteří na zimní údržbu dávají další a další peníze, které však budou chybět v létě. V Plzeňském kraji navíc dochází sůl a další posypový materiál a bude nutné ho ještě dokoupit. V létě jim proto – ale také kvůli škrtům v rozpočtu – budou chybět peníze na jarní opravy silnic.

Loni se silničáři v Plzeňském kraji mohli pochlubit na české poměry plnou pokladnou. Letos jsou na tom mnohem hůře. Nejenže už teď utratili stovky milionů na zimní údržbu, ale kraj jim také dal méně peněz. „SÚS Plzeňského kraje v letošním roce dostala do rozpočtu 490 milionů korun, což je zhruba o 35 milionů méně než v loňském roce,“ upřesnil náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Bauer.

Zimní údržba zatím stála správce západočeských silnic 200 milionů korun. Především kvůli nákupu dodatečného posypového materiálu počítají, že náklady vzrostou ještě o dalších dvacet milionů. Na léto tak z rozpočtu mnoho nezbude. „Zima bude o něco dražší, tak už jsme na nějakých minus 80 milionech na letní údržbu oproti loňskému roku,“ srovnal výrobní náměstek SÚS Pavel Panuška.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Na opravy silnic přitom čekají na desítkách míst. Kraj má ve správě komunikace II. a III. třídy, z nichž některé budou po zimě vyžadovat neodkladnou údržbu, jiné čekají na zalátání děr už několik let. Některé silnice jsou v tak špatném stavu, že je musí silničáři provizorně záplatovat i během zimy – například v Mirošově na Rokycansku. „V letošním roce už tu provádíme výspravy potřetí. Vždycky vydrží do prvních mrazů,“ přiblížil cestář Martin Bittner. Protože na horách ještě není všude vidět pod sníh na vozovky, SÚS ještě neví, kolik budou opravy po zimě stát. Cena se může vyšplhat až ke 100 milionům.