Spor o vodu otřásá Liblínem i Plzeňským krajem

Liblín (Rokycansko) – Spor o vodu i místní zámek zmítá Liblínem na Rokycansku. Obyvateli obce Zdeňku Struhovskému „vyschly“ kohoutky už před dvěma měsíci. Od vody ho odpojil liblínský dům s pečovatelskou službou, který je pro sousední dům jediným zdrojem. Podle vedení ústavu je to proto, že Struhovský nepožádal o prodloužení smlouvy na dodávky vody. Sám ale tvrdí, že je to pomsta za to, že řediteli domu s pečovatelskou službou zabránil stavět v areálu liblínského zámku. Sporem se zabývá i krajské zastupitelstvo, ve kterém to kvůli liblínské vodě začalo vřít – radní prý navrhovali, aby se Zdeněk Struhovský pokusil ředitele ústavu podplatit.

Proti stavbě nového moderního ubytování v areálu liblínského zámku se Zdeněk Struhovský postavil, aby ochránil vzhled památky. Reakce od ředitele domu s pečovatelskou službou prý byla důrazná. „Snažil se mě vydírat s tím, že si nedovede představit můj další život na Liblíně, a jestli si uvědomuji, že je na Liblíně nedostatek vody,“ shrnul Zdeněk Struhovský. Od ledna mu také voda, jejímž jediným zdrojem je dům s pečovatelskou službou v sousedství, neteče.

Ředitel DPS Liblín Petr Kounovský ale takové obvinění odmítá, odstavení Zdeňka Struhovského od vody vysvětluje mnohem prozaičtěji: Nepožádal o prodloužení smlouvy na dodávky vody, dům s pečovatelskou službou tak zavřel kohout poté, co ta dosavadní vypršela. „Není to z toho důvodu, že pan Struhovský podal stížnost proti nám,“ zdůraznil ředitel Kounovský.

Liblínský spor ovšem získal i celokrajský rozměr. Zabývala se jím rada a poté i zastupitelstvo. Podle opozičního zastupitele Jiřího Pospíšila (ODS) nabádal radní pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz (ČSSD) muže odpojeného od vody, aby ředitele domu s pečovatelskou službou podplatil. „Vyzýval občana k tomu, aby koupil drobný úplatek v podobě například lahve alkoholu,“ upřesnil Pospíšil. To ale Zdeněk Honz jednoznačně odmítl.

Podle hejtmana Milana Chovance (ČSSD) navíc nebude žádný úplatek potřeba, kraj dohlédne na obnovení dodávek vody. „To je věc, kterou naprosto odmítám a budeme dělat všechno pro to, aby se neopakovala,“ řekl hejtman o odpojení Zdeňka Struhovského.

Hejtman také chce převést všechny vodovodní přípojky na obec. Ta pak jako jediná bude s občany smlouvy na dodávky vody uzavírat.

David Havlena o liblínském sporu o vodu (zdroj: ČT24)