Liberecký exprimátor Kittner půjde k soudu

Liberec - Státní zástupce obžaloval exprimátora Liberce Jiřího Kittnera (ODS) pro porušení povinností při správě cizího majetku. Liberecké krajské státní zastupitelství se ho chystá v příštích hodinách obžalovat, spolu s ním stanou před soudem další dva politici. Přes sportovní areál Ještěd měli vyvádět cizí majetek. Krajský státní zástupce Miloš Klátik odmítl případ komentovat do té doby, než obžalobu převezme soud.

Žaloba míří zřejmě i na někdejšího náměstka Pavla Krenka a bývalého tajemníka Sportovního areálu Ještěd a bývalého libereckého zastupitele za ODS Jiřího Zeronika, který je známý z úplatkářské aféry kolem dotací na ministerstvu školství.

V kauze hrály hlavní roli příprava areálů na mistrovství světa v lyžování a městská akciová společnost Sportovní areál Ještěd. Přes ni obvinění podle policie převedli v letech 2003 až 2006 pod cenou majetek na třetí osoby. Tím měli způsobit škodu na majetku města Liberec a společnosti Sportovní areál Ještěd ve výši cca 17,7 milionu korun. Město tak například vyměnilo tři byty a několik stavebních pozemků za jedinou chatu na okraji Liberce, kterou mělo město využít pro pořádání lyžařského mistrovství světa, ale nikdy se tak nestalo. Exprimátorovi zatím nepomohl ani posudek, který výměnu označil za výhodnou.

Lucie Pokorná o obžalobě exprimátora Kittnera (zdroj: ČT24)

Trestní oznámení podala v roce 2009 protikorupční sdružení Oživení a Čmelák v čele s libereckým zastupitelem, lídrem Změny pro Liberec Janem Korytářem. Liberec podle něj pod záminkou příprav mistrovství světa v klasickém lyžování prodal levně pozemek své společnosti Sportovní areál Ještěd. Ta jej - s menším navýšením ceny - prodala dál, přičemž třetí vlastník za ni získal až dvojnásobek původního odhadu. K trestnímu oznámení se připojil také Jaroslav Tauchmann z neziskovky Náš Liberec. Obžaloba, která souvisí s přípravami lyžařského šampionátu, ho potěšila, doufá, že končí doba, kdy se podobné kauzy zametaly pod koberec. „Významný městský majetek končil u lidí spojených s těmito politiky,“ podotkl.

Jiří Kittner
Zdroj: ČT24/Facebook ODS Liberec

Kittner se brání, prý ho chtějí zdiskreditovat

Kittner jakékoli podezření od začátku popírá, už policejní obvinění označil za pokus o diskreditaci. Teď upozornil, že z původního policejního obvinění se k soudu dostala jenom část. „Státní zástupce uznal, že jsem nikoho nepodváděl, že jsem se s nikým nedomlouval. Co se týče výhodnosti, nebo nevýhodnosti těch prodejů, to bude muset posoudit soud,“ řekl bývalý liberecký primátor.

Obvinění v kauze převodů městských nemovitostí není prvním, které si bývalý primátor Kittner vyslechl. Společně s dalšími dvaadvaceti libereckými zastupiteli byl v roce 2008 obviněn z porušování pravidel při správě cizího majetku za hlasování pro prodej dvou městských pozemků v liberecké části Doubí bez výběrového řízení. Odhlasovali jej v dubnu 2007. Před soud se kauza nedostala, soudce stíhání zastavil. Nevyšší soud letos v lednu však kauzu Okresnímu soudu v Liberci vrátil a ten ji bude muset projednat.