Starokladrubské koně koupíte už i na internetu

Kladruby nad Labem - Národní hřebčín v Kladrubech skončil s pořádáním dražeb koní, protože se mu nevyplatily. Nově proto nabízí vzácné Starokladrubáky na webových stránkách a koně putují i do malých rodinných chovů. Přitom Starokladrubští koně jsou kulturní památkou a slouží i v královských rodinách.

V minulosti se v aukcích prodávali jen koně ve výborné kondici, koupě Starokladrubského koně tak byla velkou investicí. Starokladrubáci třeba i s menším handicapem dříve zůstávali v hřebčíně, ten je teď za přijatelné peníze nabízí do malých rodinných chovů. Hříbě starokladrubského koně se dá pořídit za 20 tisíc korun, naopak nejdražší prodávaný hřebec stojí téměř půl milionu.

Národní hřebčínv Kladrubech nad Labem je nejstarším velkým hřebčínem na světě. Chovem koní zabývá přes 400 let, v roce 1579 císař Rudolf II. chovu udělil statut císařského dvorního hřebčína. Leží v Polabské nížině nedaleko Pardubic a v současnosti chová skoro 600 koní. Koně Národního hřebčína v Kladrubech jsou v současné době chováni jednak v Kladrubech samotných (bělouši) a dále ve Slatiňanech (vraníci). Hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Česká republika také usiluje o to, aby byl zapsán na prestižní seznam UNESCO. Po celém světě žije 1 700 starokladrubských koní. Nejoblíbenější jsou mezi chovateli v Německu a Rakousku.

Starokladrubské koně už nekoupíte na aukci, ale na internetu (zdroj: ČT24)