Pardubické obvody bojují o existenci, na referendum odpoví referendem

Pardubice – Boj magistrátu a místních radnic pardubických obvodů se může proměnit ve vleklou válku. Město připravuje referendum, kterým by obvody chtělo zrušit. V některých obvodech ale začaly místní radnice chystat také tzv. obranné referendum. V případě, že by magistrát v celopardubickém měřítku prosadil zrušení radnic, mohly by se jednotlivé obvody obranným referendem domoci svého zachování. Ve Svítkově dokonce již loni vznikla iniciativa za odtržení od Pardubic. Podle městské opozice by proto vedení města udělalo nejlépe, kdyby referendum vůbec nevypsalo a místo toho upravilo postavení současných obvodů.

O vyhlášení referenda o zrušení obvodů budou pardubičtí zastupitelé hlasovat v úterý. Magistrát tvrdí, že je provoz místních radnic příliš drahý. Již dříve jim odebral agendu stavebních úřadů, sociálních odborů a nakonec i zbytek státní správy. Teď by je chtěl úplně zrušit. Vedení města je přesvědčeno, že v obvodech, jejichž velikost se výrazně liší, nejsou potřeba úředníci, kteří zde pracovali – a potřeba podle magistrátu nejsou ani zastupitelé. „Máme 151 zastupitelů, máme 12 uvolněných politiků, máme 7 místostarostů, máme 8 tajemníků – myslím, že je to velká rarita,“ řekla před časem pardubická primátorka Štěpánka Fraňková (SPP). Úplným zrušením obvodních radnic by město mohlo ušetřit až 20 milionů korun ročně, podle radního Jana Němce se jedná ze 75 procent o platy.

Záměr vedení města počítá se zánikem všech obvodů, alternativou by mělo být jejich úplné zachování. Opoziční ODS by byla raději, kdyby obvody nadále existovaly, ale jejich počet se snížil z osmi na sedm a zůstala by jim pouze operativní činnost, zatímco rozvojovými záměry, strategií a koncepcí by se zabýval magistrát.

Podle opozičního zastupitele Petra Klimpla (ODS) může případné schválení zániku městských obvodů vyvolat reakci místních radnic, které vypíšou obranná referenda a domohou se jimi svého zachování. V Pardubičkách již vznikl přípravný výbor pro takové referendum. „Na osadních výborech jsme možnost vyhlášení obranného referenda za zachování obvodu probírali a ohlasy byly kladné,“ upozornil starosta Pardubiček Petr Heřmanský (ODS). Podle zastupitele Klimpla o obranném referendu uvažují také Svítkov a Rosice. Ve Svítkově navíc není vyloučena ještě prudší reakce – již loni v dnešním šestém pardubickém obvodu vznikla iniciativa za prosazení samostatnosti. Obvody se rušení brání s tím, že současné rozdělení města je demokratičtější, obvody lépe znají své problémy a úřední činnosti stejně musí někdo zajišťovat.

O osudech obvodů v Pardubicích rozhodne referendum (zdroj: ČT24)

Záměr konání referenda schválili pardubičtí zastupitelé v lednu. Náklady na jeho uskutečnění dosáhnou zhruba 1,5 milionu korun. Až referendum s jasně formulovanou otázkou schválí zastupitelé, má radnice 90 dní na to, aby jej uspořádala.

Devadesátitisícové Pardubice nejsou jediným statutárním městem, které uvažuje o zrušení obvodů. Na nákladný provoz a nízkou efektivitu místních radnic si stěžuje také ústecký magistrát. Zatím jim město dává méně peněz s tím, že bezprostřední zánik jim nehrozí. Představitelé magistrátu ale připouštili, že i v Ústí v budoucnu debata o další existenci radnic v jednotlivých čtvrtích přijít musí.