Kam s radnicí? Praha 10 se zeptá občanů

Praha – Rekonstruovat, nebo stavět? Vedení Prahy 10 se rozhodlo zeptat se občanů městské části, kam by nadále chtěli chodit na úřad. V úvahu připadá buď rekonstrukce současné radnice, tzv. Vlasty ze 70. let, nebo stavba nového polyfunkčního centra na Strašnické.

O budoucnosti sídla úřadu městské části se lidé dozvědí v informačních stáncích u metra na Strašnické, které radnice postaví v úterý a ve čtvrtek. Od pátku potom budou moci občané městské části na webu Prahy 10 vyplnit dotazník o budoucnosti sídla úřadu. Příští pondělí uspořádá radnice veřejné setkání v ZŠ Brigádníků.

Na stav budovy, ve které pracují, si úředníci městské části už dlouho stěžují. Její technický stav je podle současného vedení na hranici životnosti, problémy jsou s okny, těsněním a dovnitř zatéká. V úvahu proto připadá buď rekonstrukce současné radnice, nebo stavba nové.

Na rekonstrukci nechala radnice zpracovat studii, ale také na podzim schválila zadání architektonické soutěže na novostavbu na Strašnické. Jejím výsledkem by měly být návrhy, které přinesou jasnější představu, jak by mohla nová radnice vypadat a kolik by stála.

Právě kvůli tomu, že městská část vypsala architektonickou soutěž dříve, než měla výsledek studie rekonstrukce stávajícího sídla, se na podzim ozvala skupina obyvatel čtvrti, kteří se obávali, že se tak vedení městské části bez diskuse už rozhodlo pro konkrétní variantu. Radnice však ubezpečuje, že nechce plýtvat penězi. Přednost by tak měla dostat ta varianta, která bude pro Prahu 10 ekonomicky výhodnější.