Smetanovo nábřeží bude bez aut, zatím v květnové a červnové soboty

Praha – Smetanovo nábřeží v centru Prahy bude klidnější, jak požadují některá občanská sdružení, místní obyvatelé i část zaměstnavatelů v oblasti, avšak zatím pouze o sobotách. Městská rada se rozhodla, že bude Smetanovo nábřeží zkušebně uzavřeno pro automobilovou dopravu každou sobotu od poloviny května do konce června.

Praha dosud uzavírala Smetanovo nábřeží jednou za rok u příležitosti Dne bez aut. Od května se může frekvence uzavírek zvýšit na každou sobotu. Návrh radní Aleksandry Udženije schválila zatím městská rada, oznámila mluvčí magistrátu Veronika Hovorková.

Schválený návrh počítá s provozem Smetanova nábřeží v režimu pěších zón se zásobováním ráno a večer, místní lidé, kteří využívají automobil, budou nuceni nábřeží objet po okolních komunikacích. Tramvajové dopravy se pravidelná uzavírka týkat nebude.

Kromě místních obyvatel a některých občanských sdružení podpořily zklidnění Smetanova nábřeží také některé instituce, které v oblasti působí, například Národní divadlo, Česká filharmonie, Divadlo Na Zábradlí nebo Karlova univerzita. V době plánované uzavírky by se nábřeží mohlo zapojit do kulturních akcí a festivalů, které se konají v jeho okolí, například do hudebního festivalu United Islands nebo Muzejní noci.

Auta, která zmizí ze Starého Města, se však budou muset vydat jinudy. Nejvhodnější objízdnou trasu pro tranzitní dopravu představuje Malá Strana, alternativou může být také magistrála nebo Městský okruh.