Unhošť neměla na kanalizaci, tak si půjčila. Teď zaplatí dalších 100 tisíc

Unhošť (Kladensko) – Středočeské město Unhošť splácí stavbu kanalizace v části Nouzov, na kterou si před třemi lety muselo půjčit. K dluhu bance mu ale nyní definitivně přibyl také dluh vůči státu – předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj totiž potvrdil stotisícovou pokutu za špatný výběr banky, která peníze na kanalizaci městu poskytne. Sankce se týká také dalšího tendru na výdejnu jídla v budově základní školy.

Unhošť potřebovala na rozšíření kanalizace do Nouzova 23 milionů korun, které však v městské pokladně nebyly. Radnice proto vypsala tendr, ve kterém si chtěla vybrat banku, která jí půjčí. Nakonec se přihlásila pouze Česká spořitelna, která nabídla výši úroku přes pět milionů korun – a zakázku získala. Podle ÚOHS však mohlo město pořídit půjčku levněji, zakázku však zadalo v tzv. zjednodušeném podlimitním řízení. Antimonopolní úřad předpokládá, že se tak mohl snížit počet nabídek, které nakonec přišly.

Pokutu udělil ÚOHS Unhošti také kvůli dalšímu tendru na výdejnu jídla v budově základní školy za osm milionů korun. Město zkrátilo o šest dnů lhůtu k podání nabídek, což podle úřadu rovněž mohlo mít vliv na počet uchazečů v tendru.

Unhošť tak k milionům, které splácí za své zakázky, musí přidat ještě sto tisíc korun. Rozklad radnice předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj zamítl. Město si stěžovalo, že je sankce příliš vysoká – přičemž chyby v tendrech radnice uznala – a chtělo ji snížit. Starostka Lenka Mazuchová upozornila, že chyby v tendrech vznikly kvůli nedbalosti úředníků obecního úřadu. Dva už tam prý nepracují a další byli potrestáni. To však Rafaj odmítl.