Archeologické nálezy na Výstavišti Flora

Olomouc – Při průzkumu rekonstruovaného Výstaviště Flora v Olomouci objevili archeologové hřbitov z 18. století a také ještě o tři sta let starší pec na pálení cihel. Očekávají, že postupně odkryjí i židovský a vojenský hřbitov. Stavební firma, která přestavbu areálu provádí, slibuje, že archeologické nálezy harmonogram přestavby nezbrzdí.

Na dně výkopů u Výstaviště Flora archeologové již objevili kostry, šperky, růžence nebo malované obrázky Panny Marie. Vše patřilo ke hřbitovu, který tu podle odborníků fungoval od 18. do počátku 20. století. Existenci hřbitova potvrzuje i nález domu hrobníka, který objevili archeologové hned vedle pavilonu A. Zatím odkryli pět set sedmdesát hrobů. A tím výčet objevů nekončí. „Podařilo se nám objevit unikátní nález cihlářské pece z 15 století,“ informuje archeolog Vít Hadrava. 

V místech, kde by měla vzniknout přístavba se zázemím pro výstavy, se podle odborníků nachází ještě vojenské a židovské pohřebiště. „Předpokládáme, že by měl být vojenský hřbitov v těchto místech,“ ukazuje pravděpodobnou polohu hřbitova Vít Hadrava.  

Podle stavařů ale nebude mít archeologický průzkum vliv na harmonogram rekonstrukce. V současné chvíli dělníci bourají vnější plášť a podlahy v pavilonu A. Během čtrnácti dnů navíc zahájí stavební firma první zemní práce na nové správní budově. „Co se týče nových objektů, tam jsme ve fázi vypracovávání podkladů pro zpracování stavební dokumentace,“ říká hlavní stavbyvedoucí Zdeněk Havlíček. 

Přestavba Výstaviště Flora bude stát město dvě stě milionů korun. Kromě nové správní budovy tu vznikne nová silnice nebo parkoviště. „Parkoviště bylo dlouho diskutovaným problémem každé letní i jarní Flory. V rámci rekonstrukce tak vznikne nové parkoviště, které pojme zhruba sto aut a deset autobusů,“ upozorňuje mluvčí města Olomouc Radka Štědrá. 

Novou tvář ukáže Výstaviště Flora návštěvníkům v dubnu příštího roku.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)