Vlašimskou Blanici už chrání EU, teď se přidá i stát

Mladá Vožice (Táborsko) – Řeka Vlašimská Blanice a její břehy budou přírodní památkou. Úřady tak chtějí rozšířit současný status evropsky významné lokality. Zpřísnění ochrany okolí Vlašimské Blanice se ovšem dotkne tří jihočeských obcí a 180 vlastníků pozemků. Zdaleka ne všem se připravovaná změna zamlouvá.

Přírodní památka Vlašimská Blanice se dotkne oblasti od Mladé Vožice až do středních Čech. Jihočeský krajský úřad naznačil, že o jejím vyhlášení nemíní diskutovat – už nyní dosadil cedule upozorňující na přírodní památku, ačkoli oficiálně ještě vyhlášena není. „Předpokládáme, že k tomu bude přikročeno tak někdy v září, říjnu,“ přiblížil vedoucí krajského odboru životního prostředí Karel Černý.

Místní lidé se ale proti vyhlášení přírodní památky bouří. V Šebířově dokonce sepsali petici. „Kytky, ptáci a jiná vodní žoužel už chráněné jsou – když si stáhnete Natura 2000. Tak jsou chráněné podruhé. To je snad i zbytečné,“ řekl iniciátor petice Václav Vondruška. V Bělči se proti vyhlášení postavila radnice. „Hlavní důvod je to, že proti evropsky významné lokalitě se rozloha památky zvětšila asi o čtyři hektary,“ vysvětlil starosta Stanislav Šmejkal.

Podle krajského úřadu ale některé další podmínky zase budou mírnější. Například se zmenší ochranné pásmo. „Dál tam mohou hospodařit, netýká se to lesního hospodaření,“ shrnul Milan Vlášek z krajského úřadu. Majitelé dotčených pozemků budou také osvobozeni od daně z nemovitosti.

Kristina Vrkočová o památkové ochraně Vlašimské Blanice (zdroj: ČT24)