Do Broumova si řidiči opět „zajedou“. Klíčový tah uzavřou opravy

Broumov (Náchodsko) - Další etapa rekonstrukce důležité silnice zvané Pasa, která spojuje Náchodsko s Broumovskem, začne 2. dubna. Až do 30. června se pak budou muset řidiči opravovanému úseku vyhýbat po objížďkách přes okolní obce. Rekonstrukce silnice bude stát zhruba 87 milionů korun, většinu zaplatí dotace z EU. Stavba by měla být hotová do podzimu.

Původně silničáři uvažovali, že silnici uzavřou již 25. března, ale přetrvávající zimní počasí plné zahájení stavebních prací odsunulo o týden. První etapa stavby začala loni, kdy silničáři provedli přípravné práce, postavili křižovatku na Jetřichov a zhruba čtvrt kilometru hlavní silnice. Letos se bude stavět na zhruba 3,5 kilometru dlouhém úseku. Jde zároveň o největší letošní dopravní stavbu hradeckého kraje.

Silnice bude širší a bezpečnější

Po dokončení bude silnice širší a bude mít i dva stoupací pruhy. Cestování do Broumova tak bude pohodlnější a především bezpečnější. „Silnice je jedinou spojnicí mezi Náchodem a Broumovem, kudy proudí kamiony, linkové autobusy či vozy sanitek záchranářů. Proto je její význam pro celou oblast klíčový,“ uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Objížďky

  • Osobní auta: po silnicích třetí třídy přes Lachov, Bohdašín a Jetřichov.
  • Nákladní vozy a autobusy: přes Lachov, Bohdašín, Meziměstí a Hejtmánkovice.

Královéhradecký kraj letos opraví i další úseky. Investuje zhruba 370 milionů

Hradecký kraj letos plánuje provést či zahájit rekonstrukce silnic za zhruba 370 milionů korun. K významným investicím patří další etapa opravy krkonošské silnice z Čisté přes Černý Důl a Janské Lázně do Svobody nad Úpou za téměř 50 milionů korun. Významných 40 milionů bude stát rekonstrukce silnice z Cholenic do Žlunic na Jičínsku. Téměř 30 milionů kraj dá do opravy silnice z Hradce Králové do Slatiny.