Jihočeští turisté oslavili 125 let KČT výstupem na Kleť

Blanský les - Klub českých turistů vyrazil zdolat první jarní kilometry. Jeho členové tím zahájili letošní jubilejní 125. sezonu. Například Jihočeši při této příležitosti vystoupali na nejvyšší horu Blanského lesa - Kleť. Obvykle po výstupu následuje rozhledna a pohled do krajiny. Tentokrát měli turisté jiný cíl, hvězdárnu. Při příležitosti výročí klubu přišli pokřtít dvě planetky, které astronomové právě z Kleti objevili.

Jedna z planetek dostala jméno po zakladateli KČT Vojtovi Náprstkovi, druhá po zakladateli známé povltavské Fritschovy stezky, Emanuelu Fritschovi. „Obě byly objeveny v roce 1999, patří do tzv. hlavního pásma planetek mezi dráhou Marsu a Jupitera,“ přiblížila ředitelka Hvězdárny a planetária České Budějovice Jana Tichá. Významným členem klubu byl i Tomáš Garrigue Masaryk. I podle něj už se jmenuje planetka.

Během své dlouhé historie ale klub zanechal svou výraznou stopu hlavně na zemi. „Nápad čtyř barev, nápad husté sítě tabulek, které nám říkají, kam jdeme, to je něco, čemu se Evropa obdivuje,“ řekl předseda KČT Jan Stráský. Čeští turisté celkem vybudovali a pečují o 41 tisíc kilometrů značených cest pro pěší a téměř stejnou délku cyklotras.