Pražské slůně se jmenuje Sita, Zářivá

Praha – Kdo se dnes vypraví do pražské zoo, bude si moci prohlédnout nový pavilon slonů a hrochů. Mimo to čeká návštěvníky bohatý kulturní a hudební program. Zástupci zoo již oznámili jméno sloního mláděte, které se v Praze narodilo 11. února. Z 12 tisíc soutěžních návrhů bylo vybráno jméno Sita neboli v sánskrtu Čistá, Jasná či Zářivá. „Vybrali jsme jméno, které bude mít kulturní kontext a vazbu k Asii, proto ten sánskrt,“ vysvětluje ředitel zoo Miroslav Bobek.

Základní kámen Údolí slonů s pavilonem hrochů byl položen 16. května 2010. Zvířatům slouží vlastní vytápěný pavilon o ploše 1400 metrů čtverečních a tři propojitelné výběhy o celkové ploše 8500 metrů čtverečních. Hroši mohou využívat velké vnitřní ubikace s proskleným bazénem a venkovní výběh tvořený pláží a rozsáhlým bazénem. Nechybí chovné zázemí s boxy pro jednotlivá zvířata a odstavným bazénem. Nový areál stál půl miliardy korun.

Interiér vytvořili výtvarníci, kteří se podíleli na dekoracích pro velkofilm Letopisy Narnie. „Pro zvířata to znamená postup do vyšší úrovně bydlení, ze studené garsonky do luxusní vytápěné vily,“ uvedl kurátor zoo Pavel Brandl. Dodal, že starého slonince by měl časem vzniknout amazonský pavilon.

Srí Lanka v budoucnu Praze daruje další dva slony

Slavnostního otevření se zúčastnil vedle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka také primátor Bohuslav Svoboda, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a zástupcí Srí Lanky v čele s ministrem pro ekonomický rozvoj Basilem Rajapaksou. Poslední dva z osmi slonů do pražské zoo přivezli začátkem března právě ze Srí Lanky. Rajapaksa uvedl, že v budoucnu do Prahy darují další dva slony, kteří jsou v jeho zemi symbolem blahobytu.

Nedávným narozením sloního mláděte slaví pražská zoo velký úspěch. Jde o první slůně ve více než osmdesátileté historii zahrady. V českých zahradách přišla zatím na svět pouze tři živá slůňata. „V Údolí slonů je nyní osm slonů, včetně mláděte. V Zoo Praha tolik slonů nikdy nebylo,“ uvedl ředitel zoo Bobek. Podle něj jde o největší komplex, který kdy některá z českých nebo slovenských zahrad otevřela.

Myšlenka nového pavilonu vznikla po povodních v roce 2002

Když v roce 1966 přijela do Prahy slonice Gulab, nastěhovali ji ještě do starého slonince. V tomtéž roce začala pak v pražské zoo výstavba na tehdejší dobu mimořádně moderního pavilonu tlustokožců. U projektování byl tehdy začínající architekt Stanislav Hubička.

„Impulsem pro vznik Údolí slonů byla povodeň 2002,“ řekl vedoucí stavebního oddělení Petr Sumerauer. Starý pavilon hrochů a slonů stojí v záplavovém území, slona Kádira stála tehdy povodeň život. Pracovníkům zoo se ho totiž nepodařilo dostat včas z výběhu, začal se topit a musel být utracen. Stejně dopadla i hroší samice Lentilka.

Právě moderní prostory podle Bobka umožní rozšíření chovu slonů v Praze. Moderní pavilony plně respektují potřeby zvířat. Sloni se tak konečně mohou chovat jako opravdové stádo se všemi sociálními vazbami.

Předchozí vedení města, které stavbu naplánovalo, odhadovalo před dvěma lety náklady na 350 milionů bez DPH. Konečný účet za moderní pavilon je podle magistrátu více než půl miliardy korun. Pražská zoo chová slony od července 1933. Stádo tvoří vedle slůněte sedm samic a jeden samec. Poslední dva sloní obyvatelé, které zoo přivezla ze Srí Lanky, se do pavilonu přesunuli na začátku března.