Po řádění zloděje zůstal v Ronově zdevastovaný hřbitov

Ronov nad Doubravou - Zatím neznámý zloděj poškodil na hřbitově v Ronově nad Doubravou několik desítek hrobů. Ukradl z nich kovové svítilny a poničil i náhrobky. Místní lidé jeho řádění nesou o to hůř, že přišli na hřbitov svým blízkým na Velký pátek zapálit svíčky a položit květiny.

Obyvatelé Ronova nad Doubravou jsou v šoku. Zloděj, který na hřbitově řádil, po sobě zanechal doslova spoušť. Kradl vše, co mělo nějakou hodnotu. „Neznámý pachatel odcizil z 38 hrobů hřbitovní lampy,“ uvedl Jiří Tesař, mluvčí chrudimské policie.

O poničených hrobech se někteří lidé dozvěděli až dnes, kdy je přišli ozdobit před Velikonocemi. Celkovou škodu zatím policie vyčíslila na 40 tisíc korun - po zloději pátrá. Hřbitov leží na odlehlém místě, ale místní lidé nic podobného nepamatují. V minulosti se setkali jen s drobnými krádežemi svíček a věnců. „Nikdy tam nedošlo k poškození hrobů, náhrobků a nebo ke ztrátě cylindrů svítilen a podobných věcí, to k čemu došlo v těchto dnech,“ uvedl Miroslav Žítek (KSČM), starosta Ronova nad Doubravou.

Je velmi pravděpodobné, že se zloděj pokusí kovové lampy prodat do sběru. Vyšetřovatelé proto žádají provozovatele sběrných dvorů na Chrudimsku, aby v takovém případě kontaktovali policii.

Na hřbitově v Ronově nad Doubravou řádil zloděj (zdroj: ČT24)