Pražští strážníci nakoupili údajně předražené stříbrné cihly

Praha - Vedení pražské městské policie loni obdarovalo čtyřicet zasloužilých strážníků stříbrnými cihličkami, které byly ale podle části odborářů až čtyřikrát dražší, než je obvyklé. Upozornily na to Novinky.cz. Podle vedení policie je ale vše, jak má být - na nákup bylo vypsáno výběrové řízení a cena byla rovněž v pořádku. K celé věci se více vyjádří zítra. Cihly stály 512 tisíc korun bez DPH.

Ocenění v podobě 41 stříbrných cihliček objednala městská policie pod vedením Ludvíka Klemy, který byl tehdy pověřen řízením. Dodavatelem byla firma Creative Services, s.r.o. Strážníkům, kteří dostali ocenění za dvacetiletou službu u městské policie, rozdalo vedení 40 cihliček, jedna zůstala jako rezervní. Zakázku na další cihličky loni ještě Klema zrušil. 

Vedení městské policie oceněným strážníkům navíc dar zdanilo, a to částkou vypočtenou z ceny údajně předražených cihel. Nepeněžité dary se podle mluvčí Jany Přikrylové daní v případě, že jejich hodnota přesáhne částku 2 000 korun. „Při ceně jedné cihličky 15 000 korun včetně DPH bylo každému zaměstnanci přičteno 13 000 korun k hrubému příjmu a zdaněno,“ uvedla. Na úhradu daně dostali strážníci ještě mimořádnou odměnu. Běžná cena zhruba 200gramových cihel je kolem tří tisíc korun. 

Podle části odborářů uzavřela městská policie pod vedením někdejšího ředitele Vladimíra Kotrouše řadu podezřelých zakázek. Na policii se snesla kritika kvůli milionovým nákupům hummerů, vozů typu Smart nebo vznášedla. Sám Kotrouš pak byl loni v úplatkářské kauze odsouzen k 5,5 letům vězení. Klema, který byl po Kotroušovi pověřen řízením policie, se k věci dosud nevyjádřil. V polovině ledna se vedení strážníků ujal Eduard Šuster. Slíbil revizi zakázek, reorganizaci a personální změny.