Šedesát mi dávno bylo. Život bez internetu si neumím představit

Praha – Více než třetina lidí starších 60 let denně využívá internet, přitom v roce 2008 jich nebyla ani desetina. Data výzkumu zveřejnil Český telekomunikační úřad. Počty uživatelů internetu z řad seniorů rostou mimo jiné díky vzdělávacím kurzům, které se v posledních letech rozšířily z měst i do menších obcí, kde je pořádají především knihovny a školy.

Třeba pražské centrum Elpida pořádá týdně 15 počítačových kurzů pro seniory, s největším zájmem se setkávají u lekcí pro pokročilé, třeba o komunikaci přes skype nebo úpravu digitálních fotografií. „Mají různé koníčky, točí na kameru nebo fotí na digitální fotoaparát. Pak z toho chtějí mít kvalitní výstupy a dobře elektronicky zarchivované,“ popisuje Jiří Hrabě z centra.

Příkladem náruživých uživatelů je překladatelka devětasedmdesátiletá Gisela Rusá, která si pracovní postupy s osobním počítačem již dávno osvojila. K pětasedmdesátinám si pořídila notebook, od té doby internet pravidelně využívá: „Spíš bych si představila život bez auta, protože to můžu nějak nahradit. Ale ne bez internetu, protože čím bych internet nahradila?“

Stále více seniorů užívá internet denně (zdroj: ČT24)