Lidé zanedbávají kontroly plynových kotlů, otrav přibývá

Liberec - V libereckém kraji narůstá množství případů otravy oxidem uhelnatým kvůli vadným nebo neudržovaným plynovým spotřebičům. Prohlídku plynových zařízení je přitom nutné zajistit každý rok. Cena za prohlídku zařízení je přitom ve srovnání s hrozícím nebezpečím zanedbatelná.

Oxid uhelnatý je podle záchranářů tichý zabiják. Prvotní příznaky otravy se podobají běžné viróze, následuje však bezvědomí a smrt. Cena za prohlídku zařízení se přitom pohybuje v řádu stokorun. „Prevence je jednoduchá - dělat kontroly topidel, spotřebičů a komínů,“ uvedla Zdenka Štrauchová, mluvčí HZS Libereckého kraje.

Výjezd může hasiče vyjít i na několik desítek tisíc korun. A majiteli karmy, na kterém leží veškerá zodpovědnost, hrozí i vězení. Policie věc šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti. „V případě prokázané viny by konkrétní osobě hrozil trest odnětí svobody až na dva roky,“ uvedla Vlasta Suchánková, mluvčí liberecké policie. Záchranné složky evidují několik problémových lokalit. Riziko se ale netýká jen staré zástavby.

Lidé zanedbávají kontroly plynových kotlů, počet otrav roste (zdroj: ČT24)