Města a obce se plní kamerami a kriminalita klesá

Břeclav - Stále víc obcí a měst si pořizuje nebo rozšiřuje kamerové systémy. Kvůli bezpečnějším ulicím je navíc stát podporuje dotacemi. Například Břeclav je pod kamerovým dohledem čtvrt roku. Za 7 kamer zaplatila milion korun - dotace pokryly polovinu této částky. A policejní statistiky potvrzují, že kriminalita ve městě výrazně klesla.

Radnice přijala čtyři nové operátory, kteří u kamerového systému sedí čtyřiadvacet hodin denně. Investice do bezpečí se prý vyplácí. „Za první čtvrtletí máme zaznamenánu na stovku incidentů oproti roku loňskému, kdy se jednalo skutečně o jednotky případů. Právě řešíme jeden z dalších incidentů,“ uvedl Stanislav Hrdlička, velitel břeclavských strážníků.

Prevence kriminality
Zdroj: ČT24

Cena za bezpečné ulice je ale podle některých právníků vykoupena zásahem do soukromí obyvatel. Přesto Břeclav svůj kamerový systém ještě rozšíří. „Když už je kamera nainstalovaná, tak tam pak většinou zůstává navždy. Nedochází k tomu, že by se kamery dávaly pryč, když už ta kriminalita třeba není problém,“ uvedl Jan Vobořil, právník Iuridicum Remedium, o.s.

„Letos jsme získali tři, ještě v letošním roce budeme žádat o dotaci na patnáct kamerových bodů na největší břeclavské sídliště,“ uvedla Eliška Windová, mluvčí Břeclavi. Tutéž dotaci využije k rozšíření stávajícího kamerového systému také nedaleký Mikulov. Ministerstvo vnitra letos uvolnilo na projekty prevence kriminality téměř 50 milionů korun. Touto částkou ale kvůli velkému zájmu uspokojilo jen zhruba polovinu žadatelů.

Města a obce se plní kamerami, kriminalita klesá (zdroj: ČT24)