Rezervoárů pro vývoz septiků v Praze ubývá. Nikdo o ně nestojí

Praha - V Praze chybí dostatek míst, kde můžou fekální vozy vypouštět obsah septiků. Jen za poslední roky byly čtyři rezervoáry zrušeny. Malé firmy musely výrazně zdražit dopravu. Navíc tvrdí, že je společnost Česká voda, kterou vlastní Veolia, poškozuje dumpingovými cenami, protože její auta obsahy septiků vypouští nekontrolovaně do kanalizace.

Výpustní místo v Kunraticích jako jediné sloužilo pro celý jihovýchodní okraj metropole. Od začátku dubna je ale zavřené. Majitel pozemku odmítl prodloužit nájemní smlouvu s hlavním městem. A rušení výpustních míst nutí drobné provozovatele buď skončit, nebo zdražit.

Ti větší však s dražením nepřichází. Společnost Česká voda, jejíž mateřskou firmou je vodohospodářský gigant Veolia, drží cenu dál pod náklady, jak tvrdí konkurenční firmy, podle nichž auta České vody nevyvážejí fekálie do oficiálních rezervoárů, ale vypouštějí je, kde se dá.

Ceník vyvážení septiků
Zdroj: ČT24

Vedení společnosti Česká voda ale odmítá, že by obsah septiků končil v kanalizaci a služba se dotovala z jiných příjmů. „Používáme pouze výpustní místa daná kanalizačním řádem, která máme deklarována od PVK,“ říká Pavel Hruška, ředitel České vody. 

Městské části, které nemají kanalizaci, lidem vyvážení septiků radši dotují, než by zřídily nové rezervoáry odpadních vod. „Ať je majitelem pozemku, na kterém je výpustní místo, soukromý majitel, nebo obec, tak se k tomu všichni chovají jako k jadernému odpadu, nikdo nám to nechce povolit,“ říká Ladislav Šticha, Pražská vodohospodářská společnost. Ještě před pár lety bylo v Praze 18 výpustních míst pro odpadní vody.

Luděk Jíra k nedostatku rezervoárů v Praze (zdroj: ČT24)
Vydáno pod