Další studentský úder jihočeské koalici: text bohumínského usnesení

České Budějovice – Viditelný protest proti účasti komunistické strany ve vedení Jihočeského kraje připravili po čtvrt roce budějovičtí studenti. Již tři měsíce drží štafetovou hladovku, ale od masových demonstrací zatím upustili. Tentokrát lidem ve městě rozdávali text bohumínského usnesení, který zakazuje ČSSD spolupráci s komunisty. Studenti z hnutí Komunisté nepatří ke kormidlu jsou přesvědčeni, že uzavřením krajské koalice ho sociální demokraté porušili. Odpoledne potom na náměstí vzpomněli na Karla Kryla, na setkání přišlo asi dvacet lidí.

Na bohumínském sjezdu v roce 1995 si potvrdili členové ČSSD zákaz „spolupráce sociální demokracie s extremistickými politickými stranami“, tzv. bohumínské usnesení konkrétně jmenuje strany SPR-RSČ, KSČ, MNS, KSČM, LB a SDL. Podle studentského hnutí Komunisté nepatří ke kormidlu je i krajská koalice sociálních demokratů s KSČM porušením bohumínského usnesení.

Mluvčí studentské iniciativy Šimon Heller:

„Sociální demokraté tvrdí, že se jedná jen o spolupráci na celostátní úrovni. Lidem jsme dávali letáky s celým textem bohumínského usnesení, aby se sami přesvědčili. Tam je zmínka jen o nepřípustnosti spolupráce s komunisty bez ohledu na to, na jaké by to mělo být úrovni.“

Pokračuje také 92. dnem štafetová hladovka, kdy každý den tráví některý z účastníků jen o vodě. „Chtěli bychom oslovit zejména ČSSD, protože to jsou politici, kteří by měli mít vůli změnit se – na rozdíl od KSČM,“ zdůvodnil hladovku člen protikomunistické iniciativy Dominik Hořejší.

Ačkoli se studenti odpoledne také sešli na náměstí Přemysla Otakara II., aby vzpomněli na Karla Kryla, bouřlivý budějovický začátek zimy už se nevrací. Poté, co komunističtí zastupitelé Tomeš Vytiska a Hana Rodinová vystřídali kritizované radní Vítězslavu Baborovou a Václava Kučeru, nemusí už hejtman Jiří Zimola takřka denně hájit spojení s KSČM. „Pracují v rámci programového prohlášení rady, potud ta spolupráce funguje velmi dobře,“ řekl Zimola čtvrt roku po výměně radních.

Veronika Kabátová o protestech proti komunistům v radě (zdroj: ČT24)

Na jaře to ale chtějí studenti změnit. Až stodenní štafetová hladovka skončí, začnou připravovat další protestní happening, který by měl proběhnout v květnu. „Soustředíme se na to, abychom udrželi společnost v diskusi. Aby lidé věděli, že to není v pořádku, že si radní nemohou dělat, co chtějí,“ řekl mluvčí protikomunistické iniciativy Šimon Heller.