Na nedostavěné R7 přibývá nehod, přibude i kontrol

Louny - Poslanci, senátoři a starostové měst kolem silnice R7 opakovaně žádají ministerstvo dopravy, aby rozšířilo tah z Prahy do Chomutova podle plánu. Na silnici totiž kvůli nepřiměřené rychlosti umírá stále více lidí. Přesto není jasné, jestli se silnice vůbec někdy dostaví jako rychlostní čtyřproudá komunikace.

Podle poznatků policie někdo překračuje rychlost v úseku u Sulce zhruba každé čtyři minuty. Jde přitom o silnici s vysokým počtem dopravních nehod. Podobně je na tom i nedaleký obchvat Loun. Tyto dva úseky silnice R7 mají na svědomí za dobu své existence přes třicet lidských životů a několik desítek těžce zraněných. Příčiny nehod jsou stále stejné - nedodržení maximální povolené rychlosti a nedovolené předjíždění. „Nedostavěná silnice R7 nás trápí vysokým počtem dopravních nehod a jejich následků,“ říká vedoucí lounské dopravní policie Jiří Král.

Častou příčinou nehod je i podcenění přechodu ze dvou na jeden pruh. Řidiči se tak často střetnou s auty jedoucími v protisměru. „Nezabráníme čelním střetům vozidel, což je pro nás zásadní,“ dodává Král. Právě oddělení jízdních pruhů by pomohlo zabránit nejhorším nehodám, potvrzují to i odborníci na dopravu. „Pokud by to byla souvislá komunikace, čtyři pruhy všude, určitě by kolizních míst ubylo,“ konstatuje Jan Pechout z BESIPu.

Zatím poslední zbytečnou obětí byl na konci února řidič, který doplatil na překročení rychlosti a nebezpečné předjíždění. Policie chce proto systematicky a dlouhodobě trestat řidiče, kteří porušují zákon.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)