O bývalou plicní léčebnu v Hrudkově není zájem

Hrudkov – Českobudějovické nemocnici se nedaří prodat areál bývalé plicní léčebny Hrudkov u Vyššího Brodu. Opuštěný je už osm let a žije tam jen několik desítek lidí. Nový majitel se pro rozlehlý pozemek s více než desítkou budov zatím nenašel. Podle kraje jde ale o klimaticky výjimečnou lokalitu.

Léčebna tuberkulózy a dalších respiračních onemocnění sídlila v Hrudkově od 60. let. V roce 2005 se přestěhovala do českobudějovické nemocnice. Od té doby areál chátrá. „V areálu byly lůžkové části pro pacienty, zároveň zde byly léčebné pavilony s operačními sály, rentgeny a vyšetřovnami,“ popsal vedoucí technického úseku budějovické nemocnice Zdeněk Marcín.

Ředitel Nemocnice České Budějovice Břetislav Shon sdělil, že dnešní léčba je vysoce specializovaná, souvisí s interdisciplinární činností mnoha oborů a oddělení. To vše je podle jeho slov zajištěno v budějovické nemocnici na vysoké úrovni. Už osm let se snaží areál prodat. Jen základní údržba a ostraha opuštěných budov stojí milion korun ročně.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Původně tu pracovalo 170 lidí, léčilo se 250, dnes už jsou byty obsazeny jen 70 nájemníky. Břetislav Shon říká, že najít nějaké smysluplné využití areálu léčebny se bohužel nepodařilo. Prodejní cena rozlehlého areálu se pohybovala kolem 60 milionů korun. Náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská (ČSSD) dodala, že ještě proběhne jednání s Vyšším Brodem, jestli by neměl zájem alespoň o některé budovy.

Starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák k tomu říká, že by se určitě dalo jednat o některých pozemcích, které sousedí s pozemky města. Kraj teď chce nechat zpracovat nový odhad a areál nabídnout za nižší cenu.