Tragédie vypálení obce Ploština na konci války je stále živá

Ploština – Do konce druhé světové války zbývalo zhruba čtrnáct dní. Německé komando ale 19. dubna vypálilo a povraždilo podstatnou část pasekářské osady Ploština. Tuto tragédii si obyvatelé na Zlínsku připomínají již po osmašedesáté pietním aktem i bohoslužbou.

Na samém sklonku války vrazilo do Ploštiny německé komando a tamní obyvatelstvo „potrestalo“ smrtí za údajné napomáhání partyzánům. Přestože dodnes celé okolnosti zůstávají nejasné, ví se, že o život tenkrát přišlo dvacet čtyři lidí. Chalupy a jiná stavení lehly popelem. V jednom z nich navíc nacisté zaživa upálili deset Čechů. 

Na tomto místě dnes stojí kaplička, v níž se v jedenáct hodin odslouží bohoslužba za oběti nacistického řádění. V jednu hodinu po poledni bude uctívání památky zesnulých pokračovat u nedalekého památníku. Pietního aktu i kladení věnců se zúčastní pamětníci, politici i starostové okolních obcí. 

Událost je v Ploštině a okolí totiž stále živá. Spousta lidí z vesnic jako Újezd, Loučka či Drnovice zabité znala – v mnoha případech se jednalo přímo o jejich příbuzné nebo přátele. „Nikdo nečekal, že by se něco takového mohlo stát,“ vzpomíná starosta Drnovic Tomáš Zicha. 

Podoba smuteční ceremonie se v dnešní době liší. Před rokem 1989 situace vypadala jinak. Režim sice na smutnou událost nezapomněl a pořádal mohutné „oslavy“ a akce. Skutečný smysl se z nich ale vytrácel, šlo pouze o propagaci režimu, vzpomíná Zicha. Po revoluci následovalo „hluché“ desetiletí, kdy se rozhodovalo, jak dál. Nakonec se místní obyvatelé vrátili k menší, skromnější vzpomínce, která jim umožní důstojnější truchlení. 

Nad rozsáhlým areálem se však snáší mrak. Není totiž v dobrém stavu a starosta Drnovic přiznává, že není v jejich moci se o něj i o památník řádně starat. Spolu s dalšími kolegy proto hodlá požádat o pomoc stát. Je prý podstatné, aby se areál udržel a připomínal budoucím generacím, k jaké tragédii zde došlo.

Vstup Luboše Dostála (zdroj: ČT24)