Od fobie z hadů a pavouků pomůže pražská zoo

Praha – Bojíte se pavouků a z pomyšlení, že se kolem vás plazí had, vám naskakuje husí kůže? V tom případě byste měli navštívit kurz s názvem Zooškola pro dospělé, který organizuje zoologická zahrada v pražské Troji. Účastníkům kurzu pracovníci zoo pomáhají bojovat s fobiemi ze zvířat tím, že je s nimi zblízka seznámí. Lidé si také mohou své úhlavní nepřátele bezpečně osahat.

Kurz v pražské zoo se zaměřuje hlavně na zakořeněné předsudky vůči různým druhům zvířat. „Jsme civilizovaní lidé žijící ve městech a často si vytváříme spoustu mýtů a polopravd. Vytváříme si představu, že se nám nějaká zvířata oškliví a hnusí,“ popisuje František Tymr, který přednášky vede.

Po teoretickém úvodu se jeho svěřenci mohou krok za krokem blíž seznámit například s tím, jak vypadá hadí kůže nebo svlečená schránka pavouka. Svou odvahu pak mohou zájemci posílit i kontaktem s živými šváby nebo strašilkami. Na závěr každý účastník dostane možnost čelit svému strachu doslova tváří v tvář a obávaného zvířete se rovnou dotknout.

Nejméně oblíbenými bývají mezi lidmi pavouci a hadi a platí to i u jedné z odvážlivců Evy Manousové, která se plazů bojí již od dětství. „Když si představím, že na mě leze had, tak začínám trochu panikařit,“ přiznala na začátku kurzu Eva. Po jeho absolvování ale mluví sympatická dívka zcela jinak. „Úžasný jak jsem najednou v klidu, dokonce si myslím, že to je docela příjemný pocit,“ popisuje nadšeně a rukou přitom přejíždí po kůži masivního hada.

František Tymr svým klientům radí, aby se snažili si na přítomnost obávaných živočichů zvyknout. „Takováto zvířata se kolem nás pohybují a nevěnují nám žádnou pozornost. I my se můžeme naučit tyto podněty ignorovat,“ tvrdí zoolog. Pokud se třeba někdo bojí pavouků, měl by zkusit doma na pár dní jednoho zavřít do sklenice a tu si pak položit na pracovní stůl.

Přesto ne každý, kdo na kurz přijde, dokáže svou fobii překonat. Podle autorů zooškoly ale alespoň mohou lidé zkusit potlačit její význam ve svém životě, nebo vyhledat pomoc u psychologů.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)