Pražské gorily se vrátily z povodňové věže

Praha - Zoo Praha se probouzí z následků povodní. Gorily se po téměř třech týdnech vrátily z protipovodňové věže do svého pavilonu. Návštěvníci se na ně budou moci přijít podívat od soboty. Ředitel zoo Miroslav Bobek uvedl, že v sobotu se otevřou pro veřejnost i další úseky spodní části zoo, která byla začátkem června zatopena. „Zoo je otevřena v horní části, snažíme se zpřístupnit místa ve spodní části. Pro tuto chvíli platí, že alespoň některá zvířata se vracejí,“ uvedl Bobek ve Studiu 6.

„Gorily jsou v pořádku. Stěhování a pobyt v protipovodňové věži byly pro ně stresující, protože nejsou ve svém přirozeném prostoru. Ale zvládly to až obdivuhodně dobře,“ říká kurátor primátů Vít Lukáš. Zprovozněny jsou i terárium nebo chovné zázemí varanů. Zpět jsou lachtani a někteří ptáci, vrací se tygři a želvy. „Manipulovalo se téměř s tisícovkou zvířat,“ počítá kurátor savců Pavel Brandl.

„Pořád jsou ale ve spodní části velké plochy, které nebudou fungovat několik týdnů,“ upozornil Bobek: „Kdy nebude žádné místo uzavřené, si netroufám odhadnout.“ Nejhůře záplavy poškodily zřejmě restauraci Gaston.

  • Také z chovatelského hlediska znamenala voda v zoo velkou ztrátu. „Spousta hnízdění ptáků v dolní části skončila špatně,“ říká ředitel zahrady.

Gorily by se v budoucnu kvůli vysokému riziku opětovného zaplavení měly přestěhovat do nového pavilonu v horní části zahrady. Bude stát více než 50 milionů korun, jeho vybudování dnes znovu podpořil primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Na jeho stavbu zatím získala zoo ve sbírce a na benefičním koncertě 7,5 milionu korun, další tři miliony korun za třetí městskou část věnovala její starostka Vladislava Hujová. „My máme vytipované místo, ale chci s ním seznámit nejprve vedení města,“ prozradil Bobek, jak pokračují přípravy na stavbu.

Nový pavilon v horní části zahrady by měl nabízet takové prostory, aby se sem mohla případně umístit i další skupina goril, například jen mladých samců, kteří se drží pohromadě.

„Dolní část nepůjde nikdy stoprocentně uchránit“

Zoo již pracuje na budoucích úpravách. „Protože dolní část nepůjde nikdy stoprocentně uchránit,“ vysvětluje Bobek. Dále se má zlepšit protipovodňová ochrana a některé stavby ve spodní části budou přestavěny nebo vyztuženy. Zoo už ohledně nového pavilonu goril zadala urbanistickou studii.

„Změny nebudou velké,“ komentoval zároveň Bobek chystané úpravy ve spodní části zoo, kterou chrání hráz stavěná na dvacetiletou vodu. Udělají se nenasákavé izolace, lépe se ochrání i technika pro provoz bazénů lachtanů.

Pražský primátor Tomáš Hudeček naslouchá řediteli zoo Miroslavu Bobkovi na brífinku k přemístění goril do jejich pavilonu po záplavách.
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Celkové škody nechtěl zatím ředitel odhadovat. Prvotní odhady byly 160 milionů korun, později Bobek řekl, že doufá, že nepřesáhnou 100 milionů korun. Podporu přislíbil nový primátor, zoo nyní spadá přímo do jeho kompetence. Většinu škod způsobených velkou vodou by podle ředitele Bobka měla pokrýt pojistka.