Z Budějovic do Prahy stále nedopluje ani pádlo

České Budějovice – Splouvání řeky Vltavy pod Českými Budějovicemi stále není možné kvůli následkům povodně ze začátku června. Zatímco turisticky nejvytíženější úsek Vltavy mezi Vyšším Brodem a Českými Budějovicemi zpřístupnilo Povodí Vltavy hned, jak to šlo, níže stále leží polámané stromy a provozu lodí brání nánosy. Zákaz plavby se týká vodáků, ale i provozovatelů výletních plavidel, která tak už tři týdny kotví v přístavu, a majitelé marně čekají, až zase začnou vydělávat.

Na jezu v Českém Vrbném měl ráno startovat vodácký nonstop závod Budějovice – Praha. Nezačal, kvůli stále nesplavné Vltavě ho museli organizátoři zrušit, ačkoli doufali do poslední chvíle a smutný verdikt vynesli až v pátek odpoledne. „Jsou poškozeny jezy a jsou naplaveniny v řece. Problém je hlavně s velkými loděmi, bohužel zákaz omezuje lodě od velkých plavidel až po ta úplně nejmenší,“ uvedl organizátor Michael Odvárko.

Velké potíže však dělá plavební výluka na střední Vltavě především podnikatelům, kteří na ní provozují výletní lodě. Ty kotví již tři týdny v přístavu, jejich majitelé musí odříkat slíbené výlety. „Každý den mi volají, jestli se náhodou něco nezměnilo,“ podotkl Štěpán Machart ze společnosti Českobudějovická plavební.

Z Prahy na Slapy nebo do Mělníka? Také ne

Splavnost Vltavy zastavila také provoz na historické paroplavební lince Praha–Slapy. Podle Pražské paroplavební společnosti na ní nebudou lodě jezdit do konce července. Do konce června se totéž týká také linkových plaveb do pražské zoo. Vůbec potom společnost letos nevypraví dva plánované parníky z Prahy do Mělníka.

Vodní cesta je nesjízdná z Českých Budějovic až do Prahy s výjimkou přehradních nádrží, kde už výletní lodi jezdí. Na zprovoznění Vltavy pracuje Povodí Vltavy. „Probíhají popovodňové prohlídky a sčítání škod. Tam, kde prohlídky proběhly, se již zpracovávají projekty na odstraňování těchto povodňových škod včetně případného odtěžování nánosů z koryt vodních toků,“ uvedla mluvčí správy povodí Michaela Pohůnková. Kontrola toků zasažených povodněmi podle ní potrvá až od příštího týdne.

Veronika Kabátová o plavební výluce na střední Vltavě (zdroj: ČT24)