Krádeže kovů by pomohla řešit novela zákona

Ostrava – Konec okapům a kolejím ve starém železe. Vláda schválila novelu zákona o odpadech, která má zamezit krádežím kovů a jejich následnému prodeji do sběren. Od roku 2015 by měly mít obce možnost vyhláškou omezit nebo rovnou zakázat výkup odpadů. Pro je opozice, kraje i samotná města. Majitelé sběren nikoli – o práci podle nich přijde až 30 tisíc zaměstnanců.

Ivo Večeřa bydlí v Ostravě přímo naproti sběrně. Z půdy svého domu zachytil, jak děti pod dohledem matky sousedovi kradou železo. Za lešenářskou trubku dostali zloději zachycení na videu ve sběrně asi 70 korun. Dražší je měď – přes sto korun za kilo. Následuje bronz a mosaz. „Jedni kradou, druzí to nosí. Je to propojený vztah, protože jedni z toho bohatnou a druzí mají kšeft,“ míní pan Večeřa. Už se obrátil na policii, soudy i radnici obvodu. Bez výsledku. Pomoci může novela zákona o odpadech, která cílí právě na zloděje kovů. „I když existuje zákon, je to nezkontrolovatelné, nedohledatelné, zkrátka neudržitelné. To je realita,“ konstatuje ministr životního prostředí a spoluautor novely Tomáš Chalupa (ODS).

Sběrny by nově regulovaly obce, mohly by je omezit nebo i zrušit. A starostové už avizují, že nové pravomoci využijí. „Byli bychom jednoznačně pro to, aby byl zákaz výkupu barevných kovů uzákoněn,“ potvrdil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje a starosta Ludgeřovic Daniel Havlík (ČSSD).

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Místo kanálu v cestě díra – podle policistů krádeží kovů stále přibývá. Loni to bylo 6 000 případů, dvakrát tolik, co v roce 2010. Jen na železnici zmizí ročně kovové díly za 30 milionů. Možné rušení sběren, se ale nelíbí jejich provozovatelům. A proti jsou i sběrači kovů. „Ať to nechají tak, jak to je. Aspoň se člověk má jak uživit,“ prohlásila zákaznice sběrny Milena Pompová a jednatel sběrny v Ostravě Tomáš Vavřík dodal: „V první řadě by měli trestat pachatele těch činů, a ne nás, podnikatele.“

Ještě přísnější zákon připravují na Slovensku. Sběrny chtějí zakázat úplně a šrot shromažďovat zdarma ve sběrných dvorech.