Matka představená vládne třebíčské sektě tvrdou rukou

Třebíč - V Kuroslepech na Třebíčsku se v tamních lesích tyčí zvláštní kamenná věž s cimbuřím. Nejedná se však o žádnou historickou stavbu, nýbrž o současné dílo členů sekty kosmických zen-buddhistů. Věrouka, že naše pozemské zlo jednou vyléčí dobří mimozemšťané, je dílem ženské duchovní vůdkyně - matky představené Ladislavy Kujalové-Jurové. Ti, kteří z jejího područí zavčas odešli, mluví o tom, že vládne tvrdou rukou a nešetří ani malé děti. Do tajů třebíčských lesů nahlédl David Vondráček z pořadu Reportéři ČT.

V devadesátých letech mělo společenství kosmických zen-buddhistů okolo čtyřiceti členů, dnes je jich podle našich informací polovina - čtrnáct dospělých a šest dětí. Veškerý osobní, movitý i nemovitý majetek členové odevzdali své duchovní vůdkyni. Jeden člen sekty nechal na svou guru Ladislavu Kujalovou-Jurovou přepsat i hájovnu s pozemkem, kde si teď společně staví hrad.

Odborník na sekty a nové náboženské směry Zdeněk Vojtíšek, který sektu v minulosti jednou navštívil, byl prý tehdy překvapen klášterní uniformitou členů, jejich velmi podobným vyjadřováním, podobnými gesty či mluvou. Členové sekty tvrdí, že celé demoralizující lidstvo a potažmo i planeta Země míří k jakémusi přechodu. Ti, co tento přechod „zvládnou“, mají přejít do nové dimenze. Současný svět prý zanikne a dobří lidé se přesunou do jakéhosi vyššího světa.

  • Členové sekty kosmických zen-budhistů zdroj: ČT24
  • Centrum kosmického zen-budhismu v Kuroslepech na Třebíčsku zdroj: ČT24

Výroky jednotlivých členů sekty o své guru - matce představené:

  • „Ona má dar vidění za roh, takže můžete říkat, co chcete, ale ona vidí, co předcházelo, než jste to řekl.“
  • „Ona je naprosto logická, naprosto systémová a řádová. Naprosto nesnáší nepořádek, nesnáší jakýkoliv nepořádek. Nesnáší lež jakéhokoliv charakteru. Absolutně nesnáší podvody a zákeřnosti.“
  • „Naše matka představená je prostě naše vesmírná máma.“

O prazvláštním náboženském společenství z Kuroslep na Třebíčsku informoval jako první minulý rok reportér Jihlavského deníku Roman Martínek, který se několikrát pokoušel navázat se členy sekty osobní kontakt - neúspěšně. Členové komunity se živí prodejem květin a zeleniny. Podle starosty obce působí tito lidé navenek velice dobře.

Podle bývalého manžela paní Kujalové-Jurové se začala jeho bývalá družka zajímat o nadpřirozené jevy až před rozvodem. Tehdy se prý údajně spojovala s civilizací planety Mars, podle níž měla právě ona zachránit svět před zkázou. Veškerou jejich komunikaci si prý detailně zapisovala. Tvrdila prý také, že svou skutečnou rodinu nemá tady na Zemi, ale někde jinde na jiné planetě.

  • Členové sekty kosmických zen-budhistů zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4815/481429.jpg
  • Šéfka sekty Ladislava Kujalová-Jurová (vlevo) zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4815/481428.jpg
  • Ladislava Kujalová-Jurová v mladších letech zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4815/481432.jpg
  • Ladislava Kujalová-Jurová v mladších letech zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4815/481433.jpg

Zákaz pohlavního styku nebo bití hlavou o zeď

Bývalí členové, kteří již sektu opustili, hovoří o psychickém teroru a dodržování tvrdé kázně. „Byli jsme tam uzavření, neměli jsme své peníze, nemohli jsme si přebírat poštu, nesměli jsme se smát,“ dosvědčuje jedna z bývalých členek. Všichni prý slepě věřili guru, která zakazovala manželským párům pohlavní styk, a dokonce je mnohdy nutila i k úplnému rozchodu či rozvodu.

Kromě manželských a partnerských vztahů guru rozdělovala také vztahy mateřské. Od řady rodičů oddělila jejich vlastní děti, které měla dokonce fyzicky trýznit. Jeden z bývalých členů potvrzuje, že ve svých jedenácti letech zažil na vlastní kůži bití klackem nebo mlácení hlavou o zeď. Fyzické tresty prý vykonávala buď samotná guru nebo někdo z jiných členů sekty. Ostatní se prý museli třeba hodiny modlit nahlas nebo klečet na trnech.

Duchovní vůdkyně už v současné chvíli čelí trestnímu oznámení. Podala ho na ni příbuzná dvou nezletilých dětí žijících v této komunitě, která má obavy, že děti jsou psychicky a fyzicky trýzněny. V kosmickém zen-buddhismu žijí praneteř a prasynovec Marty Kuřilové společně s otcem. Matka dětí, neteř paní Kuřilové, před půl rokem ze sekty utekla. Policie se případem zabývá.

Matka představená vládne sektě tvrdou rukou (zdroj: ČT24)