ČT zkoumala podzemí velehradské baziliky

Zlín – Už za necelý týden proběhnou na Velehradě oslavy 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Při této příležitosti sem zavítají desítky tisíc poutníků a duchovní autority z celé Evropy. Oslavy vyvrcholí národní poutí. Jejich součástí je také záchrana lapidária se základy původního románského kláštera ze 13. století.

Moc nechybělo a velehradská bazilika mohla přijít o staletí hýčkané tajemství. Stačilo před třiceti lety zazdít staré kanály a průduchy a podzemí plnil vodou každý větší déšť. Osm set let staré průduchy teď zedníci odkryli. A systém, který ve 13. století vymysleli velehradští mniši, začal zase fungovat. „Považujeme to za jeden z vrcholů toho, co jsme tady dokázali,“ ukazuje zatímní výsledky práce Josef Homoláč, který má stavební dozor nad rekonstrukcí velehradské baziliky. 

Pod velehradskou bazilikou jsou desítky, dost možná i stovky metrů chodeb. Česká televize dostala jedinečnou možnost je prozkoumat. Vydává se do 13. století. Cestou lze vidět hrobky mnichů nebo staré románské sloupy, které podpírají dnešní baziliku. Řád cisterciáků klášter vystavěl kolem roku 1240, přesto je patrný každý detail. „My dnes máme k dispozici veškerou nejmodernější techniku, a přesto bychom měli problém to udělat tak, jako oni před mnoha staletími,“ neskrývá obdiv ke starým stavebním mistrům zedník Jan Krátký. 

Velehrad se za tři sta milionů změnil v moderní poutní místo. Příští týden tady na třicet tisíc věřících oslaví 1150. cyrilometodějské výročí.

Tajemství velehradské baziliky (zdroj: ČT24)